/ МОСВ
Общинското сметище на Сапарева баня е закрито и рекултивирано със средства по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съобщиха от МОСВ.

Близо 950 000 лв. са вложени в оформяне на съществуващите отпадъци в стабилно тяло, изграждане на 60 м стоманобетонова подпорна стена, запръстяване и запечатване с 1 метър рекултивационен слой.

Община Дупница закрива старото сметище на 31 декември, търси ново депо

За улавяне на образувалия се биогаз е изградена газосъбирателна и газоотвеждаща система. Отвеждането на повърхностните атмосферни води от депото се осъществява чрез система от отводнителни канавки.

С официална церемония днес обектът беше открит. Реализираната рекултивация осигурява опазване на атмосферния въздух, ограничаване замърсяването на водите и контрол на процесите в тялото на отпадъците.

Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.“ подпомага общините в изпълнение на задълженията им за закриване и рекултивация на общински депа, които не отговарят на съвременните изисквания, както и за изграждане на нови регионални системи за управление на отпадъците.

Много стари общински сметища са предмет на процедура по нарушение на правото на ЕС във връзка с постановено Решение на Съда на Европейския съюз от 2015 г. Такова е и закритото депо на община Сапарева баня, която е директен бенефициент по ОПОС 2014-2020 г.