,
, / iStock/Getty Images
Пулмологичното отделение на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч е затворено за 48 часа заради пациент с COVID-19, съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Общо регистрираните положителните случаи на коронавирус за областта през последното денонощие са пет.

В първия случай се касае за 44-годишен мъж, хоспитализиран на 9 юли в белодробното отделение. След положителен PCR тест на 13 юли е приведен в Инфекциозно отделение на болницата.

Пулмологично отделение е поставено под карантина, считано от 19 часа на 13 юли за 48 часа, през което време се преустановява приемът на нови пациенти. Болните, нуждаещи се от хоспитализация, ще бъдат насочвани към Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян.
Разпоредено е незабавното провеждане на крайна огнищна дезинфекция в отделението, изследване на медицинския персонал и хоспитализираните пациенти.
Вторият регистриран случай е жена, на 71 години, с адресна регистрация на територията на област Ловеч - село Дерманци. При проведеното епидемиологично проучване е установено, че лицето е хоспитализирано в Инфекциозна болница в София. Издирват се контактните лица.

Още една лекарка е заразена с коронавирус в ловешката болница

С коронавирус са и 23-годишен мъж и две жени по на 21 години от София. Лицата са диагностицирани като положителни от РЗИ-София, и са прехвърлени за наблюдение и контрол на РЗИ-Ловеч, тъй като периода на карантина ще прекарат в село Лесидрен, община Угърчин.

Към 10 часа на 14 юли на територията на област Ловеч общо диагностицираните случаи до момента са 27. О тях активни 11 случая - 6 на домашно лечение, 4 - хоспитализирани в Ловеч, един хоспитализиран в София и 16 излекувани.
БТА