/ Маргарита Петрова
Над 200 души, по данни на организаторите, се включиха днес в протеста срещу ЧЕЗ в Сапарева баня. Гражданите поискаха по-качествена услуга, като се оплакаха от честото спиране на тока в общината, проблеми с електроуредите им и заради подаваното по-ниско от необходимото напрежение в мрежата.

Протест срещу честите спирания на тока
Маргарита Петрова

По време на изказването по микрофона на една от организаторките на протеста Валентина Тодорова токът спря. Оказва се, че в този момент няма ток само в сградите на Община Сапарева баня и съседното читалище.
 
“Опитаха се да ни провокират. Смачкаха ни протеста. Говорих на по-висок глас, но е трудно пред толкова много хора, а и в края на работния ден щяха да дойдат още, ако уредбата за озвучаване на протеста работеше. Кметът Калин Гелев слезе, но си говори с двама -трима души от участниците в протеста, останалите граждани не го чуха. За съжаление, се опита и да адвокатства на ЧЕЗ”, коментира пред Дарик Валентина Тодорова.

Тя допълни, че хората предлагат протестите да продължат със затваряне на пътищата към Сапарева баня или митинг пред централата на ЧЕЗ в София, което обаче е по-трудно за организиране.

Протест срещу честите спирания на тока
Маргарита Петрова
 

Кметът на общината Калин Гелев заяви пред Дарик, че е уговорил среща в ЧЕЗ в сряда, от 14 ч., но протестиращите са отказали да излъчат представители за нея.
 
“Има действително много често спиране на тока, но ние положихме много усилия, преди години в Сапарева баня бе като в дискотека. Проблем има по трасето към село Сапарево, кв. "Гюргево" и северната част на града. От ЧЕЗ уверяват, че продължават да инвестират в ремонти на съоръженията, които са много амортизирани. Проблеми създава и свръх производството на ток, което се подава към подстанция "Марек", от ВЕИ източника до Сапарево и от ВЕЦ-Яхиново. Има една приказка "Трай бабо за хубост”, заяви Гелев.

Кметът на Сапарева баня се усъмни и в политически мотиви за протеста, с оглед идващите 2019 година местни избори.