Сапарева баня и Кюстендил-отлични туристически дестинации
Сапарева баня и Кюстендил-отлични туристически дестинации / Дарик- Кюстендил, архив

Общините Сапарева баня и Кюстендил са включени в комуникационната кампания за популяризиране на EDEN - отлични туристически дестинации на България. Кампанията е по инициатива на Европейската комисия и се базирана на национални конкурси, които се провеждат ежегодно по зададена тема, в рамките на която се избира "най-добра туристическа дестинация" на национално ниво.

Общо 16 са дестинациите, които ще се рекламират активно през тази година. Това са победителите и техните подгласниците в предишни конкурси. Сред 16-тте туристически дестинации са община Сапарева баня в партньорство с Национален парк "Рила" - "Водопадите на Рила - извор на здраве и красота" и община Кюстендил - "Животворната вода на Пауталия - Велбъжд - Кюстендил".
Целта на програмата EDEN е да бъдат рекламирани нови туристически дестинации, които са за специализирани форми на туризъм - културен, еко, селски, балнео и спа туризъм.
Друга цел на програмата е да се преодолее сезонността на национално ниво и да се намали претовареността на основните туристически дестинации чрез пренасочване на туристическите потоци към туризъм по интересни и по-слабо развити дестинации се казва на сайта на Министерство на икономиката и туризма.
За рекламната кампания ще бъдат изработени общо 13 600 имидж-брошури на дестинациите EDEN от България в 3 езикови варианта. Ще се направят 6000 карти, 1000 информационни флаери в 2 езикови варианта, 300 папки, 1000 химикалки и 3 банера в 2 езикови версии.
EDEN дестинациите ще бъдат интегрирани в националната програма за туристическа реклама на страната и ще бъдат включени в националния туристически портал http://www.bulgariatravel.org. Те ще представят и като част от националния туристически продукт на три основни изложения през 2012 година - в Berlin, в Букурещ и "Ваканция и СПА Експо" в София. Комуникационната кампания за популяризиране на EDEN дестинациите на България е на стойност близо 64 285 евро и се финансира от Европейската комисия, която осигурява 75%, а останалите 25% са от националния бюджет.