Райна Афионлиева:Кюстендилската художествена гимнастика се възражда
Райна Афионлиева:Кюстендилската художествена гимнастика се възражда / Дарик радио,архив

Кюстендилската художествена гимнастика се възражда. От 1989 година не сме имали момиче в националните гарнитури, коментира в интервю за Дарик създателката на школата Райна Афионлиева. Повод за думите й е успеха на Андреа Карамфилова от "Велбъжд", с треньор Валя Машова, която влезе в разширения състав на националния отбор за девойки младша възраст. Андреа бе оценявана от комисия, в която участваха Мария Гигова и Нешка Робева.

Много се зарадвах. Проследих част от подготовката на Адреа. Надявам се в бъдеще още деца да успеят да се наложат. Андреа е изключително талантливо дете. Ерика Зафирова, дете което е започнало в Кюстендил, но сега живее в Бургас е също член на националния отбор", заяви Афионлиева. Според специалистът, талантливите деца от "Велбъжд" трябва да се изведат на индивидуална подготовка, за да вървят напред.

"Валя работи много добре с Андреа, но тя има много талантливи деца в групата си и разпилява вниманието си върху всички, защото е длъжна да го прави. Валя трябва най- малко 3 пъти в седмицата, по 2- 3 часа да изведе Андеа от групата и да работи индивидуално с нея, за да може да изпипа елементите, които са страшно важни. Едно ъгълче и стига, да работят само елементи и след това Андреа може да се включи в групата и да играе цели съчетания", заяви Райна Афионлиева. Тя определи Валя Машова като отличен треньор, който може да си изведе детето до върхове. "Има прекрасна фантазия, прави много хубави композиции".

Що се отнася до ковентарите, че за Андреа ще бъде по- добре да отиде в София и там да продължи кариерата си, Афионлиева отговори- "Глупости! Големите специалисти ще го видят детето на състезанията. Нима Красимира Василева и Мая Георгиева бяха в София и станаха световни и европейски шампионки, Цветомира Филипова и Илияна Илиева израснаха при мен и след това с тях отидох в София и влязоха в ансамбъла. Треньорите от провинцията ходят със състезателите си по лагерите. Детето тук си расте в неговата среда. Нямам особено добри впечатления от ранното отиване в София на децата".

Създателката на школата по художествена гимнастика призова хората с възможности от Кюстендил да помогнат на талантливата Андреа Карамфилова. "Трябват спонсори за индивидуалната подготовка. Кюстендилската общественост обича художествената гимнастика, трябва да се помисли за това дете", заключи създателката на школата по гимнастика в Кюстендил.