Опашки за нови лични карти в Кюстендил и Дупница
Опашки за нови лични карти в Кюстендил и Дупница / Влади Владимиров

Десетки граждани образуват опашки от чакащи за смяна на личните документи пред полицейските управления в Кюстендил и Дупница. 70% от подалите заявления за получаване на български документи през днешния ден в Кюстендил са с двойно гражданство, основно българско и македонско.

"Хората, на които срока на валидност на документите изтича през 2010 година могат да се възползват от 6- месечния гратисен период за тяхната смяна, който може да изтича и през 2011 година. Ако обаче срока на валидност изтича през 2011 година, гражданите трябва да си подменят документите в едномесечен срок", каза за Дарик говорителят на ОД МВР- Кюстендил Катя Табачка.

Глоба от 20- 150 лв. се налага само в случаите, в които личната карта не е сменена и в рамките на 6- месечния гратисен период.

За лицата с двойно гражданство няма срок за получаване на български лични документи, след издаването на Указ от президента. "Ако обаче такъв гражданин се регистрира с постоянен адрес в българска община, трябва в едномесечен срок да подаде заявление за издаване на лични документи", уточниха от полицията.

Личните карти, на които пише, че са безсрочни няма да се подменят. Това се отнася основно за възрастните хора, допълни Катя Табачка.