Сесия Общински съвет Кюстендил
Сесия Общински съвет Кюстендил / netinfo
Общински съвет даде съгласие за безвъзмездно придобиване от община Кюстендил на поземлените имоти държавна собственост предоставени за управление от Министерството на отбраната, представляващи бившия Казармен район на Поделение 52 670 в кв. “Колуша”.

Докладната бе предложена от кмета Петър Паунов.Инвеститор е проявил интерес към терена на бившите казарми в Кюстендил, за изграждане на мултифункционален спортно.- туристически и балнеоложки комплекс, с работното име “Пауталия спорт и СПА ризорт”.

Община Кюстендил отпусна безлихвен заем от 5 500 лв. на общинското дружество “Хигия” за срок от 7 месеца за първото изплащане на заплати по проект “Обучения и заетост на млади хора”, по ОП “Развитие на човешките ресурси”. По проекта се подготвят кадри в професии, които са дефицитни за пазара на труда в Кюстендил. Съгласно програмата са назначени на работа от 1 октомври 10 души.

Инвеститор е проявил интерес към терена на бившите казарми в Кюстендил

Трудовите възнаграждения на наетите по проекта лица се изплащат авансово и след това се възстановяват от Оперативната програма. Месечният размер на средствата е 5 500 лв., с които дружеството не разполага. Заемът ще бъде възстановен на Община Кюстендил след приключване на проекта, не по- късно от месец юни 2018 година.

Община Кюстендил отпуска 300 лева за провеждане на Първия фестивал на мераклиите в село Слокощица. Фестивалът ще бъде проведен в най- голямото кюстендилско село Слокощица на 28 октомври.

Той е посветен на 95 години от основаването на читалище “Просвета” и 40 години от създаването на първия танцов състав в Слокощица от хореографа Симеон Васев. На сцената в двора на училището ще се даде шанс за изява на мераклиите в танцовото изкуство, в кулинарията, в печенето на домашна ракия.

Празникът на мераклиите ще започне с дефиле на участниците, в 11:00 часа на 28 октомври.