Хижа Самоковището с нова визия и екопътека
Хижа Самоковището с нова визия и екопътека / Маргарита Петрова

Община Дупница започва ремонт на хижа „Самоковището" над с. Бистрица. Проектът, който дава възможност за това е съвместен с община Враня, Република Сърбия. Стойността му е 594 272 евро, като 20 000 евро са за сръбската община, където ще правят презентационен център, останалите пари са за дейности в община Дупница.

Първата проведена процедура е за ремонтни дейности на самата хижа "Самоковището" - подмяна на дограма, ВиК и ел. инсталация, ремонт на покривната конструкция и подмяна на настилката. Фирмата спечелила процедурата е „Автомагистрали Хемус", които са предложили най-ниска оферта от 105 147 евро, останалите две фирми поканени за участие са „Сима" ООД - Сапарева баня и „Тед и Билд", със седалище село Яхиново, обясни Боряна Сапунджиева, началник на отдел „Местно развитие".

Предстоят процедури за избор на фирми за изграждане на екопътека с дължина 15 км. и паркинг в подножието на пътеката, за да се ограничи достъпа на превозни средства. Срокът за изпълнение на проекта е 18 месеца, като освен строителни дейности са включени и такива за популяризиране на региона.