Солна стая 
Солна стая  / Община Враца
Първата солна стая в Дупница има намерение на обособи ДГ „Калина”. Решението е на Педагогическия съвет, потвърдено от Обществения съвет, а за идеята е уведомено и общинското ръководство, което от своя страна също е дало уверения, че ще подпомогне финансово идеята.
Предвижда се ползването на солната стая да е безплатна за децата от ДГ, след заявено желание от родителите.
Средствата необходими за обособяването на такава стая са 24 000 лв., като по сметката на Родителското настоятелство има 11 925 лв. от дарения, става ясно от публикуваната информация в профила на детската градина в социалната мрежа. За да бъде събрана и останалата част от необходимата сума са предвидени редица инициативи, а финала ще бъде през месец май на голям благотворителен концерт. Преди това от детската градина ще организират базар за мартеници, за 8 март „вместо цвете подарете здраве”, продължавайки традицията от миналата година, когато вместо да се дават пари за букети са събирани пари за болно детенце, сега средствата ще бъдат за солната стая.
В седмицата на гората ще бъде събирана хартия в детската градина, а от там ще се организира извозването до пункт за вторични суровини, по време на Великден ще има благотворителен базар. „Калина и приятели” ще бъде финала на инициативата.
„ За всички нас е факт, че децата ни боледуват все по-често. Това ни накара да търсим алтернативни методи за превенция на здравето им. Един от тях е ХАЛОТЕРАПИЯТА” обясняват от детската градина в пост в социалната мрежа.
Контролираната солна терапия /ХАЛОТЕРАПИЯ/ се провежда в специално изградени за целта солни стаи. Всяка солна стая е оборудвана с халогенератор , който разпрашава солта на микронни частици, като пресъздава и поддържа нивото на естествената концентрация на солен аерозол във въздуха. Прецизен сензор се грижи за неговото постоянно, правилно и безопасно дозиране.
При вдишване фините частици на солта попадат в дихателните пътища, достигат до белите дробове и действат пречистващо. Аерозолът прониква и през трите слоя на кожата и я регенерира. Отрицателно заредените йони на солта балансират нервната система и засилват имунната система.
Само след няколко сесии се забелязва ,че дишането става по-леко. С течение на терапията затрудненото дишане , кихане, кашляне постепенно се облекчават . Аерозолните частици на солта, които имат антибактериално, антисептично и противовъзпалително действие достигат чак до най-тесните алвеоли и изчистват лигавицата от слуз и патогени. Дихателните пътища се разширяват и дишането се подобрява.