Обществена поръчка за депониране на боклука
Обществена поръчка за депониране на боклука / Маргарита Петрова
"В Дупница криза с боклука няма да има", увери зам.- кметът Красимир Георгиев. Само един кандидат се яви в процедурата за избор на фирма за третиране и транспортиране на отпадъците. В обществената поръчка са включени трите общини Дупница, Сапарева баня и Бобов дол. 

Договорът с фирмата се очаква да бъде сключен на 5 януари или на 8 януари. Според офертата, сепарирането на отпадъците ще става в индустриална зона „Филиповци“ в София, инертните материали ще се извозват на депо в кв. Враждебна, а тези, които не могат да бъдат оползотворени по никакъв начин на депото в Костинброд.

Правителството предоставя възможност на Дупница за депониране на битовите отпадъци в съседни региони

„Мисля, че тези няколко дни, до сключване на договор с фирмата няма да бъдат фатални, тъй като самата технология, по която ще бъде транспортиран отпадъка на община Дупница се променя от сегашната.

Всъщност отпадъка ще бъде събиран в контейнер преси, които ще бъдат инсталирани на старото сметище. Там ще става претоварването, така, че въпросните контейнер преси за 4 или 5 дни, в които възниква проблема може би няма да се напълнят“, обясни зам.- кметът Красимир Георгиев.

Община Дупница закрива старото сметище на 31 декември, търси ново депо

След сключване на договора сега действащата сметосъбираща фирма ще транспортира пълния размер на отпадъците до сепариращото съоръжение до кв. Филиповци, а от там фирмата, която е спечелила обществената поръчка има ангажимента да транспортира до останалите депа във Враждебна и Костинброд. Старите сметища ще бъдат закрити на 31.12.2017 година. 

Дупница, Сапарева баня и Бобов дол решават заедно проблема със закриването на сметищата

Красимир Георгиев посочи, че в Държавен вестник все още не е обнародвано решението на МС за извозване на отпадъците до най-близките депа, което може да се окажа проблем за повечето общини. Все пак са изпратени писма до Перник и Самоков.

Зам.-кметът поясни, че е проведена среща с представители на общините от областта, на която са разпределени квотите, които се разрешава да бъдат депонирани в двете депа. Община Дупница обаче едва ли ще се възползва от тях, тъй като се очаква сключване на договор с фирмата в дните след Нова година. 
 
Дарик- Кюстендил