Рустем Юзбаш
Рустем Юзбаш / Дарик радио, Хасково
Арестуваха в Хасково кюрд, търсен за тероризъм
100357
Арестуваха в Хасково кюрд, търсен за тероризъм
  • Арестуваха в Хасково кюрд, търсен за тероризъм
Съдът в Хасково постанови мярка за неотклонение "задържане под стража" за 40 дни срещу Рустем Юзбаш. В Окръжния съд в Хасково днес стана ясно, че той е издирван от Интерпол с червена бюлетина по искане на властите в Турция.

Криминален съд в южната ни съседка е издала заповед за арестуването му още на 19 април 2016 г. Обвинението, за което го търсят в Турция, е, че е участвал във въоръжена терористична група.

Рустем Юзбаш е преминал нелегално границата ни, нямал е документи и се е представил за бежанец. Бил е настанен в центъра в Бусманци. От там са изпратили пръстови отпечатъци в Турция. След като е била направена справка станало ясно, че негови отпечатъци съвпадат по престъпление в град Диджле свързано с взривни материали. По свидетелски показания в южната ни съседка търсеният е имал позивна - "Кемал Путин". Турските власти са поискали 36-годишният мъж да бъде задържан и след това екстрадиран.

Рустем
Дарик радио, Хасково

Адвокатът на Рустем – Веско Георгиев каза, че клиентът му е кюрд и е преследван по принцип в Турция. „Не знам откъде ми попадна този случай. Не съм виновен”, каза в съдебната зала Рустем Юзбаш.

Според дежурния съдия Милена Дечева мъжът трябва да остане в ареста, защото има опасност да се укрие. Ако мъжът бъде признат за виновен в Турция може да получи доживотен затвор.

Прокурорът по делото Дарина Славова отказа да коментира.