Николай Нанков
Николай Нанков / DarikNews.bg
В следващите два месеца ще бъдат обявени обществени поръчки за 137 км от автомагистрала „Хемус”
В седващите два месеца ще бъдат обявени обществени поръчки за 137 км. от автомагистрала „Хемус”
98276
В седващите два месеца ще бъдат обявени обществени поръчки за 137 км. от автомагистрала „Хемус”
  • В седващите два месеца ще бъдат обявени обществени поръчки за 137 км. от автомагистрала „Хемус”
30% от строителните дейности по 9-километровата отсечка от автомагистрала „Хемус” край Ябланица са изпълнени. Предсрочно, през септември догодина, тази пътна част ще бъде готова. Това обяви в Габрово министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В следващите два месеца ще бъдат обявени обществени поръчки за 137 км от автомагистрала „Хемус”, каза още министърът.

През 2024 г. ще пътуваме по магистрала „Хемус“ от София до Варна

„Ще стартираме в рамките на август месец обществените поръчки за 52 км от разклона Ловеч-Плевен, който ще се реализира на три етапа, за да може през 2019 г. да стартираме с реалното строителство на тези 52 км. Междувременно, също август или септември, ще стартираме процедури за 85-те километра до Велико Търново. 16,2 км, ако минем на източната страна на магистралата, от Белокопитово ще стартираме през август месец като реално строителство.”

Финансовият ресурс за автомагистралата е гарантиран, заяви още министър Нанков. Стартирани са процедури за два варианта - чрез държавния бюджет или чрез тол такси.

Министър Николай Нанков пристига в Мизия
 
Обходният път на Габрово ще бъде приключен предсрочно, прогнозира Нанков. Обсъждат се различни варианти на финансиране - бюджетни средства или инвеститор. Министър Нанков припомни за сключеното с китайски инвеститори рамково споразумение. Той потвърди, че темата с тунела под Шипка е на дневен ред.