ЕМО ЕТЪР
ЕМО ЕТЪР / Празник на габровския шоколад
24 септември
11:00-16:00 ч. Демонстрация на правене на мармалад от сини сливи. До Книгопродавница.
10:00-16:00 ч. „От традицията към съвременните постижения в кулинарията” – запознаване с традиционното производство на пестил и сушени изделия от плодове. До Книгопродавница.
10:00-18:00 ч. Предлагане на пестил и традиционни храни от сини сливи и други плодове. Фурна, Мотково кафене, Шекерджийска работилница.

Пестил се прави от сини, зимни сливи. Подбират се хубави и здрави сливи, измиват се добре и се слагат в бакърена (пестилджийска) тава. Налива се вода до нивото на сливите и се подклажда огън. Като започнат да се пукат сливите, се бъркат с бъркало.  След като омекнат добре и костилките се освободят, кашата се прецежда през бакърено сито, наречено дърмон. Прецеждането става като се бърка кашата в дърмона и се изцежда през дупките, а в ситото останат костилките и кожите на сливите.

Вземат се гладки дъски от бук с размери 2.50 на 0.20 м. и се поливат с готовата каша един път, толкова дебело, колкото да не се разлее кашата – до 1 см. Оставят се така в продължение на 2-3 и повече дни, в зависимост от времето, за да изсъхне и се втърди кашата. По същия начин се поливат още няколко пъти. Зависи от това колко дебел желае да бъде пестилът производителят. След като изсъхне добре, пестилът се отлепва от дъските и се навива на руло. Увива се в хартия и се държи на сухо и проветриво място.

Текстът е записан при теренни проучвания в с. Радовци, Габровско, през 1979 г. Съхранява се в Научния архив на ЕМО „Етър”.