/ Дарик Добрич
Вече се приемат проекти по две мерки на Програмата за морско дело и рибарство, съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите. Предвиденото финансиране е в размер на 4.5 млн. лв.
 
Рибарите могат да кандидатстват за средствата по мярка „Продуктивни инвестиции в аквакултурите“ и по мярка „Диверсификация и нови форми на доход“.

Община Свищов е сред първите 14 с подписани договори по програмата за морско дело и рибарство
 
За модернизация на съществуващи аквакултурни ферми са предвидени 1 млн. лв. Собствениците им могат да кандидатстват за подобряване на производствените характеристики на стопанството и условията на труд, за намаляване енергоемкостта и увеличаване на енергийната ефективност и за въвеждане на възобновяеми енергийни източници. Със средства от Програмата могат да бъдат финансирани до 50% от допустимите разходи по проекта, като максималният размер на субсидията е 48 895 лв.
 
Другата отворена мярка е насочена към рибари, които искат да развият допълващи дейности, свързани с тяхната основна дейност – рибарството. Те могат да извършват инвестиции на борда на корабите, да развиват риболовен туризъм с въдица, да отворят ресторанти, където да предлагат собствен улов, или да въведат възобновяеми енергийни източници, пряко свързани с изпълнението на проекта. Приоритет по мярката се дава на представители на дребномащабния риболов. Бюджетът на настоящия прием е 3.5 млн. лв., а максималната субсидия е 146 687 лв.
 
Крайната дата за подаване на проектни предложения и по двата приема е 16 август 2018 година.