/ netinfo
Правителството прие решение за откриване на процедура за предоставяне на концесия на морските плажове „Албена“ в община Балчик и „Ривиера“ в община Варна.
 
Целта е плажовете да се обезопасят и да се предоставят услуги от обществен интерес за срока на концесията. Процедурата се провежда по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие.

Прекратиха процедурата за предоставяне на концесия за морски плаж „Албена“
 
Размерът на минималното годишно концесионно заплащане е определен съгласно приетата от Министерски съвет Методика за определяне минималния размер на концесионното плащане за морски плажове. За плаж „Албена“ възлиза на 1 594 293 лв., а за „Ривиера“ - на 319 256 лв.
 
Двата плажа следва да бъдат обезпечени със задължителните дейности по Закона за устройство на черноморското крайбрежие - осигуряване на водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж, и услуги от обществен интерес.
 
Плажът в курортен комплекс Албена се концесионира от самия комплекс. Договорът изтича през тази година. Плажът е един от най-хубавите плажове на Северното Черноморие. Плажът е охраняем, разделен е на ивици, които се стопанисват и поддържат от хотелите в комплекса, но има и свободна зона. На плажната ивица може да намерите редица заведения, библиотека, условия за водни спортове, детски кътове и други удобства.