Окръжен съд - Добрич
Окръжен съд - Добрич / Дарик Добрич
Окръжен съд - Добрич прекрати съдебното производство по наказателното дело срещу бившия директор на Областна дирекция „Земеделие“ Стилиян Митев и върна делото на прокурора. Съдът констатира, че обвинителния акт не отговаря на изискванията на НПК и делото трябва да бъде върнато на прокурора за отстраняване на допуснатите, отстраними съществени нарушения на процесуални правила, довели до ограничаване на правото на защита на обвиняемия.

Прокурорът е следвало да развие в дължимата пълнота предявяваната обвинителна теза, както от фактическа, така и от правна страна, тъй като именно обвинителният акт поставя рамките на предмета на доказване в процеса, които са предпоставящи и за осъществяването на правото на защита, коментира съдът.

Обвинението срещу бившия директор на Областна служба „Земеделие“ е повдигнато от Специализирано звено “Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура. Според  обвинителния акт, в периода от 13 ноември 2009 г. до 3 септември 2013 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, подсъдимият не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за две търговски дружества - „Митев“ЕООД - Добрич и „Макситур Бряг на изгрева“АД - Варна. В резултат на това негово бездействие е могло да се стигне до замърсяване и увреждане на имот с площ от 14.992 дка, намиращ се в землището на село Кранево, съставляващ част от държавния поземлен фонд, посочва прокуратурата.

Наказателното производство срещу бившия директор на Областна дирекция „Земеделие“ започна дни преди влизането в сила на промените в НПК, но делото трябваше да продължи по новите правила, тъй като все още не беше даден ход на съдебното следствие. Постановеният днес съдебен акт подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.