/ Дарик Добрич
Поредна успешна година изпраща Държавен културен институт – Културен център „Двореца” в Балчик. За периода от 2014-а до 2018 година центърът е увеличил със 100% своите приходи, отчете директорът Жени Михайлова.

„Двореца” в Балчик изпраща 2018 година с концерт "Коледна наздравица"

Очаква се ръстът през 2018 година да бъде 10% в сравнение с предходната година, когато „Двореца” реализира приходи от над 1,7 млн. лева след облагане. Най-голям е делът на постъпленията от продажба на билети.

260 хиляди са били през първите девет месеца на 2018 година туристите, посетили бившата резиденция на румънската кралица Мария. Най-многобройни са румънците – над 115 хиляди, следвани от българите – 57 хиляди, и гостите от Русия – над 36 хиляди.

На четвърто място са полските туристи, които отбелязват сериозен ръст – от 16 хиляди души през 2017 година те са близо 22 хиляди това лято. „Двореца” са избрали като дестинация и много гости от Германия, Франция, Англия и Испания.

През 2018 година "Двореца" зарадва жителите и гостите на Балчик с 15 концерта

И тази година много младоженци предпочетоха невероятната атмосфера на „Двореца”, за да си кажат заветното „да”. От април до декември там са организирани 82 сватби – 53 изцяло български, 24 смесени и 5 изцяло чуждестранни. В „Двореца” са се бракосъчетали граждани на Великобритания, Германия, Канада, Холандия, Швеция и др. 

Едно от най-атрактивните бракосъчетания е било между българка и жител на Фиджи, което преминало изцяло по традициите и с колорита и облеклата на островната държава.

Жени Михайлова Двореца
Жени Михайлова, снимка: Дарик Добрич

Германски фотограф, който работи в общината на Дрезден, бил поканен да снима една от сватбите, разказа Михайлова. Той бил много впечатлен от комплекса и по-късно направил редица публикации в германски издания. Разказал за „Двореца” и на работното си място – община Дрезден. Така се родила възможността пътуващата изложба „Вечната красота на Двореца” да бъде показана в германския град.

В Двореца омъжи дъщеря си и треньорката на националния отбор по художествена гимнастика на Канада Здравка Чонкова.

За 2019 година вече има заявени 22 сватби, допълниха от „Двореца”.

КЦ "Двореца" стартира нов международен проект с участници от България, Чехия и Румъния

Цените за посещение на Културния център, който е под шапката на Министерството на културата,  няма да се променят - те остават 6 лева за възрастен, 2 лева за дете и 12 лева за семейство с деца. За пореден път Жени Михайлова изрази желание на входа на комплекса да има само една каса, а не две, както е от години.

Втората каса е на Софийския университет, който е стопанин на Ботаническата градина в „Двореца”. „Ние сме за една каса, защото това ще облекчи туристите, а ние работим за туристите”, посочи Михайлова.

Съгласие между двете институции обаче по този въпрос все още няма постигнато.