"Двореца" изпраща най-успешната си година
"Двореца" изпраща най-успешната си година / Дарик Добрич
Най-успешната си година въобще, с най-добрите финансови резултати, изпраща „Двореца” в Балчик. Приходите на културния център през 2017 година са в размер на 1,8 млн. лева – с 10% повече от 2016-та. Приходите от легловата база на комплекса, която наброява 100 легла, е 5 хил.лв, също с 10% повече от предходната година.

„Двореца” е посрещнал през тази година над 260 хиляди туристи, от които само румънските са 110 хиляди. На второ място са българските гости, следвани от посетителите от Русия, Полша, Германия и Франция. Като цяло туристите са с 2% повече от тези през 2016 година.

Културният център бе домакин на много и разнообразни културни събития. Организирани са 6 международни конференции и 6 фестивала, сред които на късометражното кино, Виа Понтика и Мюзик Кампус. Изобразителното изкуство бе представено чрез 27 изложби и 8 пленера. 16 концерта и 6 майсторски класа допълват изобилието на културни събития. На откритата сцена на плажа са представени 8 спектакъла, при 4 през миналата година.

„Двореца” е и предпочитано място за сватби. Тази година там са извършени 67 бракосъчетания, от които много чуждестранни, с младоженци от Русия, Франция, Англия, САЩ, Румъния, Полша и др. За догодина вече има подадени 36 заявки, има една дори за 2019 година. "Това показва колко е голям интересът към комплекса и по-специално към Нимфеума, където се правят сватбените тържества", посочи директорът на „Двореца” Жени Михайлова.

Най-интересната сватба тази година била изцяло българска. Младоженците и гостите пресъздали филма „Карибски пирати”.

„Двореца” в Балчик ще привлича туристи с холограма на Реджина Мария

Михайлова допълни, че през 2017 година са били реставрирани част от питусите /керамични делви/ в Двореца. За това помогнал реставраторът Николай Савов – българин, който живее в Канада. Догодина ще бъдат реновирани и останалите питуси.

Михайлова се надява да започне и ремонтът на Пушалнята, за която има готов проект.  За това обаче е нужно съгласието на Софийския университет, който е собственик на земята. Реставрацията ще струва около 450 хил.лв., защото ще е необходимо и укрепване на района против свлачища. Общо 46 са сградите в Културен център „Двореца”, като 15 от тях са регистрирани като единични паметници на културата.

В културния календар за 2018 година са заложени много и интересни събития. Едно от тях ще бъде посещението на музикант, работил с Франк Синатра.

Двореца Балчик
Дарик Добрич