Валери Симеонов
Валери Симеонов / БГНЕС
В курорта- файтони, влакчета и всякакъв друг вид сган, обобщава вицепремиерът
 „Чужденците идват само заради плажа и когато е покрит с бараки, наподобяващи бежански лагер, това ги отблъсква. Получава се едно грозно подобие на евтини арабски пазари. Една китайска стена от бараки. Има пренасищане със стоки, които не се търсят... С файтони, влакчета с по десет вагони и всякакъв друг вид сган...” – С тези думи вицепремиерът Валери Симеонов обобщи в студиото на БНТ ситуацията в Слънчев бряг. Той настоя за тотална забрана на преместваемите обекти във всички национални курорти, защото „те пречат за достъпа на това, за което туристите са дошли-морето и плажа".
"Това е лакомия - в рамките на един сезон някой да забогатее", подчерта той. Според него поставянето на преместваеми обекти е продукт на корупционни сделки.  

„Плажовете по Южното Черноморие са дадени на разни хора от силовите групировки. Там тези обекти се поставят срещу определени плащания за целия сезон. Една барака с размери 3х4 м се дава срещу 20 000 лева“, обясни Симеонов.

 „Има едни текстове в Закона за Черноморското крайбрежие, които позволяват поставянето на преместваеми обекти на плажа. Законът за устройство на територията позволява струпването им в населените места. Времето им обаче отдавна е отминало”, категоричен бе той.

Според него плажовете са територия на беззаконието и за да се промени това, е по-добре да са свободни като в Гърция и да не плащат туристите за чадъри и шезлонги.

„Концепцията за концесия на плажа е тотално сбъркана. България получава 8 млн. лева за година от всички плажове. Това е смешно малко. Концесионерите реализират десетократно по-голяма сума от тази, която плащат за концесия. Концесионната такса на Слънчев бряг – север например е около 1,2 млн. лева. Само от ресторантите,  които са разположени сред пясъка с огромни територии извън разрешеното, се събират около 3 млн. лева“, заяви вицепремиерът.

„Трябва да бъде прекратено даването на плажовете на концесия, защото така ще узаконят поредната мутра, която ще инвестира в плажа само за заплата на спасителите и за някой друг медицински пункт, а ще получава от всеки квадратен метър, в който някой извършва търговска дейност, посочи още той.