/ Снимка: Лалка Димитрова
Съдът: Не заради празниците, а по закон
18-годишният Алекс Димов, който на 3 ноември т.г. - точно на Задушница, уби с лек автомобил „Мердецес“ две жени на тротоара в Карнобат, беше освободен от ареста срещу парична гаранция от 3 000 лева. Това постанови току-що състав на Бургаския окръжен съд.

Оставиха в ареста шофьора, помел две жени на тротоар в Карнобат

Според магистратите, не съществува не само реална, но и хипотетична и абстрактна възможност той да се укрие. Нямало опасност и да избяга. Срещу Алекс Димов вече е издадена забрана да напуска страната.

Оставиха в ареста шофьора, прегазил две жени на тротоар в Карнобат (ВИДЕО)

Парична гаранция, но в размер на не по-малко от 5 000 лева поиска държавното обвинение. Наблюдаващият прокурор Валентина Маджарова обясни, че какъвто и да е съдебният акт, той ще влезе в сила на 28 декември, а очевидно по коледните и новогодишните празници не би могло да се извърши разследване по случая.

Важна подробност е, че на 5 януари следващата година изтича законовия двумесечен срок, в който Димов може да бъде в ареста. Това е разписано в разпоредбите на действащия НПК – за престъпленията, извършени по непредпазливост. И точно поради тази причина, прокуратурата се съгласи с по-лека мярка за неотклонение, като единствено адекватна в случая.  „Съжалявам, че текстът на закона  е толкова щадящ”, заяви прокурор Валентина Маджарова.

Защитата на Алекс - адвокат Марин Марковски пък поиска възможно най-леката мярка за неотклонение-подписка, алтернативно гаранция от 500 лева. Причината-„обвиняемият не бил на държавна работа”, работел час-мак и нямало как да плати толкова висока парична гаранция. Освен това, Димов нямал нито една „маркировка” в досието си, трябвало да се грижи за семейството и имал постоянен адрес. „Фактът, че притежава „Мерцедес”, не е признак на богатство”, е становището на защитата.

„Срещал съм в практиката си много магистрати, които проявяват човещина по време на Християнските празници. И заради точно тези аргументи, но свързани със закона, ви моля да уважите молбата ми – от човещина това момче да отиде при семейството си по Коледните и новогодишни празници”, обърна се към съдебния състав Марковски.

 „Решението на съда не е продиктувано от предстоящите празници. А от законовите аргументи. Липсват реални доказателства, които да формират опасност от ново престъпление”, подчерта съдия Цвета Попова.

И тъй като, според разпоредбите,има три дневен срок, в който прокуратурата може да внесе протест срещу определението на съда, както и защитата да обжалва, Алекс все пак няма да си е у дома за Коледа.

Но за Нова година ще си е вкъщи
при 16-годишната си жена Катя и невръстното си бебе, припознал само преди броени дни в ареста и което по думите на адвокат Марковски „за радост на всички, вече ще си има своя баща”.