Диян Костадинов вече се подготвя за участие в Световната купа 2018, която е само след няколко месеца.
Диян Костадинов вече се подготвя за участие в Световната купа 2018, която е само след няколко месеца. / Снимка: Дарик-Бургас
Нов успех за един от най-успешните български шахматни композитори Диян Костадинов. Преди броени дни той спечели 3-то място на турнир в Русия, посветен на 50 годишният юбилей на многократният Световен шампион и вице-президент на Руската шахматна федерация Андрей Селиванов. В конкуренция с почти всички от настоящите най-класни автори в света, бургазлията успя да спечели призовото отличие, в раздел Обратни матове, с уникална шахматна задача, представяща сложно и реализирано за пръв път тематично съдържание. В творбата си Диян е комбинирал една от малкото български теми в шахматната композиция, носеща името на нашият майстор от миналото Владимир Забунов, с други оригинални елементи по елегантен и безупречен начин.
През тази година Костадинов участва в сравнително малко турнири, но във всички от тях е сред отличените в класирането, включително и в Световна купа. Сред успехите на шахматният ни майстор през последните години са още златен и сребърен Олимпийски медал, три 2-ри места за Световна купа, бронзов медал от Световно първенство и множество победи на големи международни турнири.
Диян сподели и че скоро му предстои и подготовка за участието му в Световната купа 2018, която е само след няколко месеца.