Димитър Николов: Да не забравяме и онези, които са сами
Димитър Николов: Да не забравяме и онези, които са сами / netinfo
Организацията на българските общини ще продължи да настоява до 2% от данъка върху доходите на физическите лица да се преотстъпва в полза на местните администрации.

Липсата на реална финансова децентрализация е пречка за разширяване на собствената приходна база и затова Сдружението се обединиха за работещи мерки по децентрализация. Това стана ясно след общото събрание на членовете на НСОРБ, което се проведе в старата столица. От организацията са на мнение, че подобна мярка може да компенсира липсата на достатъчно средства в общинските бюджети.

„Ще търсим подкрепа от всички политически сили, за да може този процес на децентрализация на финансовите потоци, да се случи. Приели сме декларация. Мислим, че макар и със скромните възможности на тези 2%, ще имаме много по-голяма свобода. Тези пари могат да бъдат използвани за инфраструктура. Това ще отговори и на нуждите на бизнеса. Част от средствата, които влизат в националния бюджет от бизнеса, трябва да бъдат връщани по места“, коментира пред Дарик кметът Димитър Николов.

По думите му, точни изчисления за това колко би спечелил Бургас от връщането на 2% от данъка, до момента все още не са направени. Николов определи като „абстрактна“ идеята на кмета на Созопол Панайот Рейзи, който пък предложи връщане на 10% от внесения от общините данък добавена стойност.