/ Снимка: Община Поморие
Министерството на туризма обяви за концесия улица, заедно с дворовете на местните
Подписка срещу несправедливите за Община Поморие условия при обявяване концесия на източния плаж в града, започнаха местните жители. Своята подкрепа вече са дали над 200 души.

Кметът на Поморие написа гневно писмо до БФС

Недоволството на местните жители бе провокирано, след Министерството на туризма обяви конкурс за определяне на нов стопанин на ивицата и изненадващо бе обявено, че концесионната територия обхваща публична общинска собственост, а именно улица „Крайбрежна”. Тя е част от пътното платно с тротоара и паркинг.

И двата обекта очевидно не отговарят на понятието „морски плаж”. Жителите на Поморие вече са сформирали граждански инициативен комитет в подкрепа на искането улицата да не попада в концесията. То вече е входирано в деловодството на общината.

„Задачата ни не е лека. Целим преди всичко защита на обществения интерес, осигуряване на прозрачна равнопоставена процедура и избор на концесионер, при който услугите, свързани с градския плаж, ще бъдат предоставяни с необходимата грижа. Вярвам, че събраните подписи и активното участие на хората ще бъдат от полза в по-нататъшните ни действия”, коментира кметът Иван Алексиев.

Поморие кандидатства за безплатен градски интернет

Още в началото на октомври той изрази своето несъгласие с условията в конкурса и заяви, че е недопустимо определянето на концесия, стигаща до домовете на хората, засягайки дори част от дворните им пространства.

На 3 октомври в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) бе внесена жалба срещу Решението на Министерски съвет, касаещо процедурата и документацията за нейното провеждане. Депозираната жалба обаче бе отхвърлена от КЗК.

Кметът на града обжалва решението. Очаква се становището на Върховния административен съд.