Зимна опасност в Пирин!
Зимна опасност в Пирин! / снимка: Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Скиорите, сноубордистите и любителите на зимния турзиъм да не пренебрегват опасностотите в Пирин планина, съветват от Нациоанален парк "Пирин".

Пирин е най-лавиноопасната планина в България, с най-голям брой често падащи лавини, припомнят  от дирекцията.

В почти всички пирински циркуси, във високите части по долините на реките Бъндерица, Демяница, Бела река, Влахинска, Безбожка, в Бакзви дупки, Разложки и Бански суходол и др. през зимата съществува постоянна опасност от падане на лавини.

Въпреки поставените от Дирекция "Национален парк Пирин" предупредителни знаци, любителите на екстремни усещания продължават да пренебрегват опасностите и неоправдано рискуват с лека ръка своя и на други хора живот.

Всяка година млади хора - жертва на лавините, остават в улеите на Тодорка, Дълбокото дере, Мечото дере, долината на река Бъндерица, Югозападния склон на връх Вихрен.

ПСС съветва: задължително е скиорите да се спускат само по  маркираните писти, зимните преходи могат да се осъществяват само по маркираните от  Дирекция  Национален парк "Пирин" маршрути, от добре екипирани и подготвени туристи, никога не тръгвайте сами на дълъг преход, уведомявайте вашите близки или ПСС  за избрания маршрут, забранява се и карането на ски и сноубордове извън маркираните ски-писти и трасетата.

Често пренебрегването на тази забрана се наказва с прекъснат човешки живот...