В Банско обявиха официално създаването на Българската ВЕИ лига
В Банско обявиха официално създаването на Българската ВЕИ лига / netinfo
В Банско бе обявено създаването на Българската ВЕИ лига – национално състезание, което класира градовете според използването на възобновяеми енергийни източници, съобщиха от кметството в курортния град.

Българската шампионска лига ще бъде част от Европейска шампионска лига, в която вече се състезават Чехия, Франция и Германия и за която се подготвят Унгария, Полша и България.

Организацията се съфинансирана от програма Интелигентна Енергия за Европа на Европейската Комисия.

На официалната церемония в Банско присъстваха французинът Яник Рение – координатор на Европейската шампионска лига, Лияна Аджарова – председател на АБЕА и координатор на Българската лига, Александър Краваров - кмет на община Банско и Иван Хиновски – ръководител на проекта за топлоцентралата в Банско.

В България Банско е водещ град със своята 10 мегаватова отоплителна централа на дървесен чипс, чрез която се отопляват общински и частни сгради, включително хотели и домове.

Като резултат от състезанието, българските градове ще имат възможност да се учат от опита на европейскити в тази област.

Създаването на Българската ВЕИ лига предизвика изключително голям интерес. На срещата присъстваха още кметове, зам. кметове и общински съветници от редица български общини, сред които Карлово, Доспат, Якоруда и Панагюрище, желаещи да се включат в състезанието.

Класирането на градовете ще се осъществява на базата на определени критерии.

Градовете ще се състезават в три категории - до 5000 жители, до 50 000 и над 50 000 жители.