Уникален великденски кукерски фестивал в с. Елешница
Уникален великденски кукерски фестивал в с. Елешница / снимки: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова
Уникален великденски кукерски фестивал в с. Елешница
40888
Уникален великденски кукерски фестивал в с. Елешница
  • Уникален великденски кукерски фестивал в с. Елешница

С традиционен кукерски карнавал ще отбележат Великден жителите на разложкото село Елешница. Кукерският фестивал  в селото е уникален и с женското участие в него. Празникът тук се свързва и с пролетното пробуждане на природата.

Подготовката за Кукерския фестивал продължава близо три месеца като това е най-дългоочакването събитие за местните хора, разказва един от организаторите-Йордан Ушев.

Уникален великденски кукерски фестивал в с Елешница
netinfo

Участнците в Маскарадния великднески фестивал се обличат в кукерски одежди, за да възвестят пролетното пробуждане на природата и възкресението на доброто у хората, разказват местните хора. На този ден жителите на разложкото село показват най-хубавите си носии и маскарадни костюми. На връх Великден в селото се събират кукери и от съседните градове. "Ако световното първеноство на кукерството е в Перник, значи европейското е в Елешница, смята местният жител Иван Стамберов.


Атракция по време на Кукерския карнавал е и традиционното надсвирване и надиграване. Това е една невероятна феерия от звуци, костюми и багри. Най-българското нещо, което може да се види на Великдемн е в с. Елешница, споделя  Иван Стамберов.

Уникален великденски кукерски фестивал в с Елешница
netinfo


И за да е празникът наистина празник за най-добре представилите се кукери са подготвени и  има специални награди.

Чуйте репортаж по темата в прикачения звуков файл