Спират движението по главен път Е-79
Спират движението по главен път Е-79 / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Съоръжението на главен път Е-79, познато с името „Триумфалната арка" ще бъде разрушено. Заради премахването му, от 12.00 до 16.00 часа днес, ще бъде спряно движението по международния път в района на град Симитли.

Леките автомобили ще преминават по обходен маршрут през селата Железница и Черниче. Товарните автомобили и ТИР-ове ще изчакват, за тях ще има периодично пропускателен режим, поради невъзможност да преминат през мостовите съоръжения край Симитли. Товарните автомобили ще бъдат спирани в района на Симитли - за посока Сандански и в района на пътен възел с. Черниче - в посока Благоевград.

Специалистите, които ще извършат взрива, вече са заредили 7 кг амонит в колоните на „Триумфалната арка". Взривното вещество е заложено в 72 дупки, пробити в колоните на съоръжението, които крепят трите модула. За да не се засегне от осколките по време на взрива, асфалтовото покритие ще бъде покрито с пръст. След падането на колоните, хоризонталните греди от горната част на "П"-образното съоръжение ще бъдат отстранени с помощта на фадроми.

Експлозията ще бъде извършена между 12.30-13.00 часа. За да може да бъде почистен района обаче движението там ще остане затворено до 16.00 часа.

В началото на юли Дарик алармира, че опасното за живота и здравето на пътуващите по главен път Е-79 съоръжение, не може да бъде премахнато от Областно пътно управление-Благоевград, само заради липсата на около 15 000 лева. Все пак Областното управление в Благоевград предприе действия за разрушаването на опасността над пътя и организира взривяването на „Триумфалната арка".

Съоръжението е изградено в далечната 1978 г. Тогава било направено, за да предпазва преминаващите моторни превозни средства от падане на въглища от надземните вагонетки по въжената линия към сепарация „Орловец" на мини „Пирин". Минното предприятие бе взривено с тонове тротил преди години, но предпазното съоръжение беше оставено на саморазрушение.