Смиленов договори съвместни туристически дестинации между България, Гърция и Турция
Смиленов договори съвместни туристически дестинации между България, Гърция и Турция / netinfo

Областният управител на Благоевград Валери Смиленов и заместникът му Бисер Михайлов взеха участие в разширена среща на ръководители на областни администрации, проведена вчера в гръцкия град Ксанти, съобщиха от пресцентъра на държавната администрация в Пиринско. Освен благоевградския губернатор, от българска страна са присъствали колегите му от Кърджали, Хасково и Смолян. Във форума са участвали и представители на гръцките управи в Серес, Ксанти, Кавала, Драма, Еврос и Родопи, както и на валията на Одрин, Турция.

Всички управители са сътрудници в Трансграничната мрежа за сътрудничество. Срещата е била с опознавателен характер, като всяка от страните е дала идеи за реализация на европейски проекти, които да бъдат в полза на гражданите от трите държави в пограничните области.

Срещата бе изключително полезна, защото договорихме съвместни действия и взаимоопомощ при възникнали бедствия или аварии на съседни области, заяви след форума в Гърция областният управител на Благоевград Валери Смиленов.

След Нова година да се формира делегация от предприемачи в Пирински регион, които да обменят идеи за съвместен бизнес със свои колеги от Гърция, е договорено още на срещата в Ксанти. По думите на Смиленов е постигнато съгласие да се направят туристически дестинации, които да обхващат маршрути, преминаващи и през трите държави.