Племенник на митнически шеф на прокурор за афера с пилешко месо
Племенник на митнически шеф на прокурор за афера с пилешко месо / netinfo
Икономическа полиция - Благоевград приключи разследването срещу бизнесмена Павел Фидьов, собственик на фирма "Тоникс-96". Фидьов е роднина на директора на митницата в Благоевград, Иван Илчов.

Бизнесменът ще бъде подведен под наказателна отговорност за митническа измама в големи размери, реализирана при внос на пилешко месо, което в официалната митническа декларация е отразено като пуешко. Аферата бе разкрита в началото на 2005 година от отдел "Митническо разузнаване и разследване". За да не бъде прикрит случая с роднината на митническия началник Илчов, тогавашният шеф на отдела Димитър Ризов сезира Комисията по корупция в Народното събрание.

За да избегне плащането на доста по-високи митни сборове и ДДС, бизнесменът Павел Фидьов се възползвал от документ с невярно съдържание, с което нанесъл щети на Държавната хазна в размер на над 44 000 лева от разликата в тарифирането на пилешкото месо като пуешко, съобщиха от благоевградската митница.

Материалите по воденото дълго време разследване вече са депозирани в прокуратурата с мнение за образуване на наказателно производство срещу Фидьов за митническа измама.