Хиляди левове са предадени доброволно на измамници от началото на годината в областта
Хиляди левове са предадени доброволно на измамници от началото на годината в областта / netinfo

20 случая на измамени граждани по различни схеми са регистрирани в Благоевградска област от началото на годината, каза за Дарик инспектор Васил Джизов от сектор "Криминална полиция" при ОД МВР - Благоевград.

Към момента са заловени общо четири групи измамници в общините Благоевград, Банско, Сандански и Гоце Делчев. "До самите измамници се стига трудно. В повечето от случаите биват заловени посредниците, които взимат парите от жертвата. Това е така, защото обикновено измамниците действат от друго населено място", каза още инспектор Джизов.

Една от най-често прилаганите схеми е чрез телефонно обаждане, когато мними лекари търсят определена сума пари, за неотложна операция на близък човек на жертвата. Друга нерядко срещана измама, е когато отново по телефона звънят "полицаи" или "адвокати", които искат пари, като обясняват на жертвите, че техен роднина е допуснал ПТП и за да бъде освободен трябва да бъде платена гаранция.

Все по-често започва да се прилага и нова схема, при която мними служители в пенсионно осигуряване или инспектори от социални грижи, предлагат на доверчиви граждани помощи, бонуси към пенсиите, карти за безплатно пътуване в градския транспорт и други безплатни социални услуги. Фалшивите социални работници посещават домовете на хората, като по този начин се запознават с имуществото им, научават дали са самотно живеещи и след дни разбиват жилищата им.

За тази година най-голямата сума, предадена доброволно, от жертва на измамна схема е 16 000 лева, заяви още инспектор Джизов.

Най-често подведени биват хората над 65-годишна възраст.

От полицията апелират към всички граждани да повишат вниманието си и своевременно да уведомят органите на реда, ако получат съмнително обаждане, за да бъдат предотвратени подобен род престъпления.