Даниел Вълчев прави първа копка на Студентски спортен комплекс в Благоевград
Даниел Вълчев прави първа копка на Студентски спортен комплекс в Благоевград / netinfo
Заместник министър-председателят и министър на образованието Даниел Вълчев ще направи първа копка на Студентски спортен комплекс, който ще бъде разположен от западната страна на Първи учебен корпус на ЮЗУ "Неофит Рилски". Церемонията ще бъде от 11.00 ч. днес.

Половин час по-късно в заседателната зала просветният министър ще се срещне със студенти и преподаватели от благоевградския университет. Очаква се на срещата ректорът на ЮЗУ проф. Иван Мирчев да връчи на министър Вълчев почетния знак на университета. В рамките на визитата на образователния министър се предвижда още среща с ректорското ръководство на ЮЗУ "Неофит Рилски".

Спортният комплекс, който ще се построи, включва два обекта – обслужващ блок и зала, с обща разгърната застроителна площ от около 3000 кв. м. Спортната зала е комбинирана за всички видове спорт – волейбол, баскетбол, хандбал и други и е с 250 седящи места. Обектът е за 4,5 млн. лева.

Цялостният проект предвижда строителството на още две зали, които се свързват с открития спортен комплекс зад ректората.

С новото строителство наличната спортно-техническа база на ЮЗУ “Неофит Рилски” далеч надхвърля досегашните капацитетни възможности за провеждането на учебни и спортни занимания и възстановителни процедури и се нарежда сред водещите в страната, заяви говорителят на университета Крум Михайлов.

Откритата спортна база – баскетболни, хандбални и волейболни игрища и игрища за тенис, футболно игрище и други са съоръжени с всичко необходимо, създадени са условия за пълна охрана и поддръжка. Освен това, заедно с няколкото закрити спортни зали, университетът ползва доста спортни съоръжения в Благоевград, както и няколко морски и планински бази – в Китен и Паничище.

Статистическите данни сочат, че наличната материална база, с която разполага ЮЗУ “Неофит Рилски”, отговаря на съвременните изисквания и осигурява условия за високо качество на обучение, създава комфортна обстановка и удобства за осъществяване на цялостна образователна и научно-изследователска дейност на 18 – 20 000 студенти.