46 нарушения при над 160 проверки на строителни обекти в Благоевград
46 нарушения при над 160 проверки на строителни обекти в Благоевград / netinfo
46 нарушения при проверки на строителни обекти на територията на Благоевград установи общинска администрация. За констатираните нередности са изпратени писма с предписания, които трябва да бъдат изпълнени в 7-дневен срок, съобщи кметът Костадин Паскалев.

37 нарушения са установени в кв. „Освобождение”, 6 в Пети микрорайон и 3 в кв. „Баларбаши”. За три обекта в „Освобождение”, собственост на Държавно предприятие „Строителство и възстановяване” - поделение Благоевград, са съставени актове по Закона за устройство на територията и Закона за административните нарушения и наказания, уточни Паскалев.

Сред нарушителите е и ЕТ „Елизабет – Цветана Алексиева” за новострояща се жилищна сграда с магазини. За обекта не са представени протокол за откриване на площадка за определяне на строително ниво, договор за строителен надзор, както и заповедна книга за строежа.

Повечето от откритите нарушения на строителните обекти са идентични, каза още градоначалникът.

По думите му при останалите повече от 120 проверки са установени незначителни нарушения на Закона за устройство на територията. По време на инспекцията строителните фирми показаха коректно поведение спрямо проверяващите, което за първи път се наблюдава в Благоевград, изтъкна Паскалев.

Според него проверките са от полза както за общинска администрация, така и за самите фирми, които ще бъдат улеснени при набавянето на необходимата документация за предаването на обектите си на приемателните комисии.