Атанас Скатов с флага Варна европейски град на спорта
Атанас Скатов с флага Варна европейски град на спорта / facebook
Родният алпинист Атанас Скатов, който постави национален рекорд с изкачването на 3 осемхилядника в рамките на 63 дни, отправи специални благодарности към Варна за подкрепата. Скатов изкачи "Канчендзьонга" на 15 май и "Гашербрум" 1 и 2 през юли. Преодоляването на тези върхове бе част от проекта за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход , който той стартира през 2015 г.. До настоящия момент Скатов премина през препятствията вр. "Манаслу" ( 2015), вр. "Аннапурна", вр."Макалу" ( 2016),вр. "Лхотце", вр. "Еверест" ( 2017),вр. "Чо Ойо" (2018) ,вр. "Канчендзьонга" и "Гашербрум 1" и "Гашербрум 2" (2019).

Атанас Скатов с флага Варна европейски град на спорта
facebook

Предстоят предизвикателствата вр. "Нанга Парбат", вр. "Броуд Пик", вр. "Шиша Пангма" ,вр. "К2" и вр. "Дхаулагири". Ако изкачи и тези върхове, Атанас Скатов ще се стане първият българин, окичил се с Хималайската корона и първия веган в света с това постижение.
 
Ето как благодари на Варна за подкрепата страницата си в социалните мрежи Атанас Скатов:
"Искам да изкажа моята сърдечна благодарност към град Варна! Тази година град Варна е Европейски град на спорта и на мен се падна честта и удоволствието да развея знамето на Варна от 3 върха над осем хиляди метра през последните месеци. Като член на ТД Владислав Варненчик за мен беше огромно удоволствие и признание за моята дейност.
Благодаря най-сърдечно на Кмета на град Варна, на неговите заместници, на Директора на дирекция Спорт, както и на цялата Община Варна за доверието и помощта при експедиции Кангчендзьонга, Гашербрум 1 и Гашербрум 2 през 2019 година.
Благодаря от все сърце и на гражданите на град Варна и на моето дружество Владислав Варненчик за подкрепата през всичките години!
Заедно напред и нагоре към върховете за един по-добър свят"!

Атанас Скатов с флага Варна европейски град на спорта
facebook