Атанас Скатов
Атанас Скатов / снимка: фейсбук
Новите книги от поредицата си „Над 8000 метра“ ще представи довечера алпинистът д-р Атанас Скатов. Премиерата за Пловдив е от 18.00 часа в Народно читалище „Алеко Константинов“ и ще продължи около два часа.
 
„Над 8000 метра. Гашербрум“ е четвъртата книга на Скатов от поредицаата, която е посветена на експедицията му в Каракорум, Пакистан през юни и юли 2016 г. в опит за изкачване на върховете Гашербрум 1 и 2. Това е и третата книга на алпиниста, която излиза през тази година.
 
В нея алпинистът проследява интересни моменти от пътуването си в тази източна страна, запознава читателя с нейната култура и ден по ден подробно отразява цялата експедиция в дати и събития.
 
Ето какво казва Наско Скатов за пътуването си дотам:
 
„Тази експедиция ще остане дълбоко в съзнанието и спомените ми. Един нов за мен свят, въпреки че съм посетил повече от 70 страни, от най-бедни до най-богати. Но най-силен е споменът за невероятната природа на Каракорум. Няколко пъти съм сънувал, че отново съм там. Имаше и много негативни моменти, но те са избледнели. Времето действително лекува, а и ние хората се променяме и гледаме по различен начин на миналите преживявания.“
 
В поредицата “Над 8000 метра” авторът прави опит да преведе читателя през всички изпитания, трудности и радости от успеха, които един алпинист преживява по време на експедициите си.
 
От 2013 до 2018 година Атанас Скатов участва в 16 експедиции по света и изкачва успешно 15 върха. Той става първият веган в света и първият българин изкачил седемте континентални първенци на планетата. Алпинистът държи още няколко високопланински рекорда.