Обилен снеговалеж блокира страната, четири лавини паднаха на Петрохан
Обилен снеговалеж блокира страната, четири лавини паднаха на Петрохан / снимки: DarikNews и Sofia Photo Agency

Обилният снеговалеж в цялата страна затвори основни пътни артерии, много училища останаха недостъпни за учениците, а през „Пирогов” от сутринта до обяд преминаха за преглед 180 души. Четири лавини паднаха на прохода Петрохан, който за момента остава затворен.

 

112 катастрофи са станали в столицата до момента, съобщават от КАТ. Две от тях са тежки с пострадали пешеходци. От полицията напомнят на водачите да бъдат внимателни в по-късните часове на деня, тъй като на места започва заледяване на пътищата. От КАТ препоръчват и на пешеходците да се движат по улиците само в посока, противоположна на движението, за да виждат идващите коли.

 

Огромно задръстване от автомобили има в момента на пътя София – Варна, в района на Севлиево, където има аварирали няколко ТИР-а и един автобус, съобщи пред Дарик главен инспектор Красимир Костов от КАТ – Пътна полиция. Осигурен е обходен маршрут през Габрово и Дряново.

 

Каруца с трима души – мъж, жена и дете, се преобърна в река Дюлинска, близо до село Дюлино, община Бяла, съобщи за Дарик Камен Попов, началник отдел "Аварийно-спасителна дейност". Потърпевшите се опитали да пресекат реката, но водата ги повлякла. Мъжът успял да се спаси, заедно с коня, теглил каруцата. Жената и детето се издирват.

 

От областната дирекция на „Полицията” в Сливен съобщиха, че метеорологичната обстановка в Сливенска област е изключително усложнена, затова пътувания в региона да се предприемат само в случаи на крайна необходимост.

Бурен - до 100 км/ч вятър, придружен от снеговалеж, и заледяване на пътната настилка е наложило затварянето на двете главни пътни артерии: Сливен – Нова Загора – Стара Загора и Сливен-пътен възел "Петолъчката"-Бургас. Почти във всички направления има аварирали автомобили, които се нуждаят от помощ. В отсечката Сливен-"Петолъчката" два товарни автомобила са блокирали движението и предстои отстраняването им от шосето. Движението е пренасочено през Ямбол.

 

За пътуващите от Бургас за Стара Загора движението ще бъде отклонено от Петолъчката към Ямбол. Реорганизацията на движението се налага заради силния страничен вятър и снегонавявания, казаха от Пътно поддържане Сливен. В района на село Калояново има закъсали тирове и товарни автомобили, някои от които са разположени напречно на пътя. Забранено е движението на автомобили с ремаркета и полуремаркета и на 10 тона по пътя Котел – Тича, Сливен – Ичера. Затворен е пътя Сливен – Стара река. Пътят от новозагорската детелина – Гурково – Мъглиж също е затворен, като движението е пренасочено през Нова Загора – Раднево – Стара Загора. Пътищата в Ямбол са мокри, но няма сняг, няма и затворени участъци, съобщи дежурният в „Гражданска защита” – Ямбол. Ако обстановката се усложни, ще бъде затворен и пътят Сливен – Твърдица – Казанлък.

 

 

10-метрова ела падна върху един от символите на Сливен – паметника на Хаджи Димитър на едноименния площад. Дървото се наклони от силния вятър още в ранния следобед, сигналът за това бе подаден в Общинския съвет за сигурност и управление при кризи. В момента, въпреки усложнената зимна обстановка в региона екип на Гражданска защита спасява сливенската светиня. Спасителите разрязват дървото с моторна резачка, за да освободят бронзовата фигурата на Хаджи Димитър. На мястото има и автомобил на пожарната. Монументът е и пантеон на сливенските възрожденци.

 

Проходът „Шипка” е проходим при зимни условия. Въведено е задължително движение на всички автомобили с вериги. Пътната настилка е заснежена, почиства се непрекъснато и се опесъчава. Пътят до Узана е заснежен, на места с навявания, движението е силно затруднено независимо от взетите мерки и предприетото разчистване на пътния участък. Продължава обилният снеговалеж, духа бурен северен вятър и има силно намалена до 50 м. видимост – фактори, които силно затрудняват движението на МПС. Движението навсякъде в общината е силно затруднено, пътищата са проходими при зимни условия. Снежната покривка продължава да се увеличава и се очаква да достигне до 70 сантиметра в Габрово. Градският автобусен транспорт се движи със закъснение, а линиите за селата не са изпълнени поради обилния снеговалеж.

 

Снежни преспи и заледявания пречат на свободния трафик на тежкотоварни автомобили към българо-македонския граничен пункт Станке Лисичково, съобщават от КАТ "Пътна полиция" – Благоевград. Пропускат се камиони само с вериги, а скоростта на движението им е ограничена до минимум. Опасен за шофиране са и пътищата в Гоцеделчевско, особено в района на Папаз чаир, предупреждават контролните органи. Усилено се почиства и опесъчава пътя Симитли – Разлог, през прохода Предела. По данни на Областната полицейска дирекция в Благоевград, има задръствания, предизвикани от закъсали на пътя тежкотоварни автомобили без вериги.

 

Обстановката в Старозагорско също е усложнена. Най-тежко е положението в района на село Дунавци. Там има закъсали автомобили. Между Ветрен и Николаево е закъсал автобус, превозващ ученици. Закъсал автобус има и в района на град Мъглиж. Ураганният вятър и силният снеговалеж продължават над Старозагорска област. 46 села в региона и ромският квартал "Лозенец" в Стара Загора посрещат нощта на тъмно. 

Видимостта по пътищата е намалена до минимум. Големи колони с автомобили очакват да преминат през прохода Шипка. Затворени остават пътищата между Стара Загора и Нова Загора и Шипка и Шейново. От Гражданска защита препоръчват да се пътува само при краен случай.

 

Тежка е обстановката и на прохода Република, където е въведен пропусквателен режим на автомобилите. Заради бушуващия вятър е силно намалена и видимостта на пътя Мъглиж – Гурково. Пътят Нова Загора – Стара Загора остава затворен заради силния вятър и снегонавявания.

 

Пътната обстановка в област Шумен продължава да бъде усложнена. На места по пътищата има навявания от 50 сантиметра до един метър. Две села в Шуменско са без ток, съобщават от Областния съвет за сигурност. Те са в община Хитрино. Екипи на Е.ОН продължават работа по отстраняване на авариите. Видимостта в областта е намалена поради снеговалежа и силния вятър. Снежната покривка е от 3 до 20 см. От 15:00 часа по пътя Шумен – Разград, от разклона за село Развигорово до границата с Разградска област, е забранено движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета, а останалите превозни средства задължително трябва да се движат с вериги, поради влошената пътна обстановка. До комплекс „Тополите" ще има полицейски патрул, който ще следи за спазване на забраната. Част от междуградските автобусни линии в област Шумен са спрени, заради обилния снеговалеж, съобщиха за Дарик от "Автогара" – Шумен. Не пътуват автобуси до селата Черноглавци, Пет могили, Стоян Михайловски, Писарево и Мировци. 

 

Тежка е обстановката в Русенска област. Със заповед на инж. Дончо Атанасов –директор на дирекция „Оперативен контрол и управление на риска" към Национална агенция „Пътна инфраструктура" бе преустановено движението на товарни автомобили по републиканската пътна мрежа в региона. Ограничението се налага заради усложнената пътна обстановка и важи до спиране на снегонавяванията.

 

Авария по обяд остави без ток осем села в община Самуил, няма електричество и в общинския център, съобщиха от "Гражданска защита" – Разград. Екипи на Е.ОН работят по отстраняване на проблема в половината селища в община Самуил. Пътищата се разчистват, няма затворени участъци, увериха още от институцията.

 

Заради вятъра със скорост 13 м/сек., интензивния снеговалеж и ниските температури в Разград днес не работят търговците, чиито щандове са на открито. Затворен е общинският зеленчуков пазар, както и базарът за мартеници в центъра на града.

 

От 17,00 ч. е затворен за ТИР-ове и автомобили без вериги главният път Русе – Варна,  съобщиха от Областната дирекция на полицията в Разград. На изходите на Разград са поставени КПП-та, които спират тежкотоварните автомобили и колите без вериги. Решението е съгласувано с Областно пътно управление, вероятно ще остане в сила, докато снеговалежът спре. От "Гражданска защита" – Разград съобщиха, че в два участъка в следобедните часове е имало закъсали автомобили. На пътя село Дряновец – град Сеново колите са извадени от преспите, на пътя Разград – Исперих до село Ясеновец още се помага на закъсалите автомобили. Заради лошото време част от автобусните превозвачи няма да изпълнят вечерните си курсове, казаха от автогарата. Оттам съобщиха също, че още го няма автобусът от София, който е трябвало да пристигне в Разград в 13:00 ч.

 

 

Общинските власти съветват гражданите да не се движат с лични моторни превозни средства, ако това не е абсолютно наложително. Сложната синоптична и реална обстановка се задържа, както и снежната покривка през целия ден ще продължи значително да се увеличава.

 

Верижни машини и хора от армията оказват помощ на затрупани от снега райони. Верижни машини разчистват пътищата около плевенските села Лозица, Дебово и Въбел, закарали са храна до сливенското село Раково, извличат автомобили в община Казанлък и във Врачанска област. Военни от Плевен излязоха по улиците на града, за да помогнат в почистването на улиците и спирките на градския транспорт и на покрива на панорамата "Плевенска епопея", помагат на екипите на местното  Електроразпределение".

 

От 15:00 часа по пътя Шумен – Разград, от разклона за село Развигорово до границата с Разградска област, е забранено движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета, а останалите превозни средства задължително трябва да се движат с вериги поради влошената пътна обстановка. До комплекс „Тополите" ще има полицейски патрул, който ще следи за спазване на забраната. По искане на Бургаска област от 15.45 часа за два часа отново е затворен Ришки проход, който ще бъде почистен. Спирането на автомобилите ще се извършва на изхода на бензиностанцията на Смядово. Затворен за целия зимен сезон остава Върбишки проход.

 

Поради невъзможността за движение на хора и МПС в населените места на територията на Община Вършец и прекъснати пътни връзки, днес кметът на Община Вършец Боряна Бончева обяви бедствено положение на територията на Община Вършец. Областният управител на Монтана Тодор Върбанов свика Щаба за координиране на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи на спешно заседание. Заседанието е насрочено заради настъпилата усложнена обстановка на територията на региона, породена от обилния снеговалеж. По заповед на областния управител работят щабовете на всички общини в областта. В община Вършец е обявено бедствено положение. По информация на „Гражданска защита” на територията на областта има закъсали автомобили и селища с прекъснато електрозахранване. Проблем с водоснабдяването има в Лом, където за определено време е въведен режим, а на другите места водоснабдяването е нормално. Път Е-79 е отворен и проходим, но по някои от пътищата (Монтана – Лом) от републиканската пътна мрежа има затруднения.

 

Шест населени места са все още без ток. Аварийни екипи възстановяват прекъснатото електрозахранване, което е основната причина за спряното водоподаване в някои райони. Без вода са 13 населени места: Кула, Пешаково, Дружба, Генерал Мариново, Бяла Рада, Войница, Чичил, Цар Петрово, Тополовец, Бойница, Арчар, Септемврийци и Бранковци. Директорът на „Гражданска защита” Анатолий Цанов съобщи, че няма хора, изпаднали в бедствено положение. Той уточни, че рано сутринта с помощта на Областно пътно управление и Пътно поддържане от Брегово до видинската болница са превозени пациенти на хемодиализа. От преспите в района на село Буковец са били освободени закъсали автомобили и два автобуса, единият от които ученически.  

 

Има затворени пътища в община Нови пазар, поради силния снеговалеж и усложнената метеорологична обстановка, съобщават от „Гражданска защита". Затворени са следните участъци: разклона село Стоян Михайловски – Мировци, Писарево – Красен дол, Мировци – Преселка и Върбяне – Правенци. Шофьорите могат да ползват два обходни маршрута: Памукчи – Сечище – Преселка – Тръница – Писарево и Нови пазар – Стоян Михайловски – Жилино – Войвода – Избул – Правенци. Пътища към селата Енево, Стан и Зайчино ореше са проходими.

 

15 села в Хасковска област са без ток заради обилния снеговалеж, съобщиха от EVN. 17 аварийни групи работят по отстраняване на повредите. В дружеството е създаден и кризисен щаб за справяне със ситуацията. Пътят от Хасково към община Минерални бани е затворен за движение, съобщават от Областното пътно управление. Снегонавявания образуват големи преспи в участъка. По-рано днес линейка с болни на хемодиализа закъса в село Татарево. Верижна машина на „Гражданска защита” откара пациентите до хасковската болница. Тази сутрин, за да бъде почистен снегът по пътя Хасково – Свиленград, временно за влизащи от Турция и Гърция камиони бяха затворени граничните пунктове Капитан Андреево и Капитан Петко войвода.

 

 

Продължава снеговалежът в Плевен и областта, духа силен вятър, покривката е над 50 см. Затруднено е движението по път ІІ-52 Дебово – Никопол.

 

Обилен снеговалеж има в област Велико Търново. 68 машини почистват пътищата. Затворен е проходът "Хаинбоаз" – там снежната покривка е 60 см. Има снегонавявания по път І-4 Велико Търново – София.

 

Обилен е снеговалежът и в област Търговище, покривката е над 50 сантиметра. Има силен вятър и големи преспи, вчера от 17.00 часа 88 машини работят на пътя. Заедно с органите на пътна полиция се спират от движение тировете, които са без вериги.

 

Обилен е снеговалежът в област Русе, има преспи и снегонавявания.  Има закъсали тирове в участъка на път І-4 Русе – Разград и на път І-5 Русе – Бяла. 58 машини разчистват пътните участъци. Няма проблеми при Дунав мост.

 

Има снегонавявания на територията на ОПУ – Пловдив. Над 85 машини обработват пътната настилка. Трасето на АМ "Тракия" е почистено и обработено. Почиства се и третокласната пътна мрежа, където ползването на вериги е задължително.

 

Силен вятър и обилен снеговалеж има в Ловеч, 40-60 сантиметра е дебелина на снежната покривка. 58 машини почистват и опесъчават  основните направления. Остава затворен проходът Шипково – Рибарица, снегът е над 60 см. Затворени са и направленията Микрево – Ловеч, Ледница – Горско сливово, Деветаки – Брестово.

 

Силен вятър и обилен снеговалеж има в района на Силистра. Няма затворени участъци, над 25 машини работят по пътищата.

 

Продължава снеговалежът във Враца, духа силен вятър. Ако снегонавяванията се усилят временно ще се ограничава движението до почистването на пътните участъци. 75 машини чистят пътищата.

 

Силен сняг  вали в Добрич и района, но температурите са положителни и той веднага се топи. Между 1 и 2 сантиметра е снежната покривка. Пътищата в областта са проходими при зимни условия.

 

В област Перник има снегонавявания. Снежната покривка в Трънско е около 30 см, Перник – 20-25. Няма ограничения в движението.

 

Спря снеговалежът в Кюстендилско, температурите са положителни. Автомобилите трябва да бъдат с вериги за ГКПП Гюешево и по направлението Кюстендил – Радомир.

 

Няма снеговявавания и заледявания в Бургас. Вали сняг на Старопланинските проходи – Айтоски и Ришки, има силен вятър. Над 20 машини почистват пътя Слънчев бряг – Обзор, Айтоски и Ришки проходи. АМ "Тракия" е проходима при зимни условия.

 

Продължава снеговалежът и в Смолян, покривката е над 30 см, а в участъка Доспат – Девин има снегонавявания. Работят 68 машини. През проходите Рожен, Превала, Пампорово и Печинско автомобилите трябва задължително да са с вериги.

 

Вали сняг в Пазарджик, в района на Пещера покривката е над 75 сантиметра, има снегонавявания в участъка Пещера – Пловдив. 96 машини работят в областта. АМ "Тракия" е почистена и обработена. Пътищата във високите места са проходими при тежки зимни условия.

 

Мокри са настилките във Варна, 5-6 сантиметра е снежната покривка. Мокър сняг вали в района на Провадия. 17 машини работят по пътищата АМ "Хемус" е почистена и обработена на територията на пътното управление.

 

Слаб сняг вали в Кърджали, температурата е  +4 градуса. Пътните настилки са мокри, дежурните машини ги опесъчават. Остава ограничението по път ІІ-52 Кърджали – Асеновград – камионите да бъдат без ремаркета и полуремаркета.

 

Опорните пунктове са в готовност да продължат работата и през нощта като увеличат броя на машините. Всички разполага с нужните количества пясък, сол, луга и инертни материали.

 

Пътната обстановка в цялата страна е бедствена още от рано сутринта (вижте повече).