В Китай зорко следят за новите случаи на зараза и издирват източника й
В Китай зорко следят за новите случаи на зараза и издирват източника й / iStock/Getty Images
Китай обяви части от провинция Хъбей недалече от Пекин за зона на висока опасност, след като там бяха регистрирани 14 случая на заболяване от COVID-19, предаде Асошиейтед прес.

От тях 11 са в град Шъцзячжуан, където е планирано да се състоят някои от състезанията на зимната олимпиада през 2022 г, като още 30 души са дали положителен тест за коронавируса, без да имат симптоми, съобщиха днес местните здравни власти.

Другите три случая на COVID-19 са в град Янтай. Части от Шъцзячжуан също са обявени за особено опасна зона, което означава, че там се предприемат по-стриктни мерки за тестиране и изолация.

С последните случаи броят на активните случаи на инфекцията става 19 и здравните власти разследват дали произходът на много от случаите не е свързан с едно конкретно събитие, като например някакво семейно събиране.

Китай съобщи също така за два нови случая на вътрешно предаване на инфекцията в североизточната провинция Ляонин и за още един случай в Пекин. Други 16 случая са на пристигнали от чужбина.

Досега в Китай са регистрирани общо 87 183 заразени с коронавируса и 4634 смъртни случая. Хора с положителни тестове, но без проявени симптоми, се броят отделно от официалната статистика.

Опасявайки се от нова вълна на заразата, Китай призова милиони мигриращи работници да не пътуват по време на празненствата за лунната Нова година следващия месец, които обикновено са най-голямата ежегодна човешка миграция в света.

Училищата също така обявиха ваканция седмица по-рано от обичайното, а туристите са посъветвани да не посещават Пекин по време на празниците.

Източник: БТА