/ БГНЕС
Демонстранти от протестното движение на "жълтите жилетки" планират и за днес прояви в няколко града на Франция въпреки националния дебат, започнат тази седмица от президента Еманюел Макрон с цел да потуши недоволството им, предаде Асошиейтед прес.

Макрон започна „големия дебат“ в опит да умиротвори протестите на „жълтите жилетки“
 
В Париж днес се организира шествие, което ще тръгне от Дома на инвалидите, за да се привлече вниманието към стотиците ранени след създаването на движението на 17 ноември. Десет човека загинаха в пътни инциденти, свързани с протестите.
 
Във френската столицата са разположени 5000 полицаи, главно около правителствените сгради и булеварда "Шанз Елизе", където при предишните протести имаше прояви на насилие. За реда в страната ще следят още хиляди полицаи.

Напрежение във Франция: Гневни протести и сблъсъци (СНИМКИ/ВИДЕО)

Днес е десетата събота на национални протести на "жълтите жилетки" и денят ще покаже дали инициативата на Макрон за широко обществено обсъждане на проблемите ще намалила силата на движението, отбелязва АП. Първоначално протестите започнаха заради повишените цени на горивата, но прераснаха в бунт срещу икономическите трудности.
БТА