Жозеп Борел
Жозеп Борел / Gulliver/Getty Images
Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че "незаконното турско сондиране за газ до остров Кипър трябва да спре". Това изявление той направи при срещата си с кипърски висши служители в Никозия.

"Турските незаконни сондажи трябва да спрат", туитва Борел след среща с външния министър на Република Кипър Никос Христодулидис.

Топ дипломатът на ЕС - който е на двудневно посещение в Никозия - заяви, че е обсъдил с Христодулидис как да се „укрепи регионалната стабилност“ и да се деескалира напрежението.

„Разграничаването на изключителните икономически зони, оспорвани от Турция, трябва да се извършва при пълно спазване на международното право и добрата воля, както е предложено от Кипър“, добави той.



Средиземноморският остров е разделен между международно признатата Република Кипър и северната част под контрола на Турция от 1974 г., след като войските на Анкара окупират района в отговор на преврат, подкрепен от гръцка военна хунта.

Миналата година ExxonMobil и Qatar Petroleum откриха най-голямото находище на газ в Кипър досега.
Държавата-членка на ЕС Кипър през януари обвини Анкара в „пиратство“ поради многократните й сондажни дейности в определената за изключителна икономическа зона на острова.

„Турция извършва шестото си незаконно сондиране за по-малко от година, нарушава суверенните права на Кипър и продължава дестабилизирането на региона“, каза Христодулидис, след като се срещна с Борел в четвъртък.

"Действията на Турция в морските зони на Кипър не могат да се разглеждат изолирано... те са част от тревожно поведение", добави той.
Борел пристигна в Кипър от Гърция, след като самата Атина наскоро изрази опасения относно подхода на Турция към оспорваните морски граници.

Изказвайки се след срещата в четвъртък, Борел каза, че ЕС приветства „възможна покана от кипърското правителство към Турция да преговаря добросъвестно по отношение на морското разграничение между съответните им брегове“.

ЕС наложи санкции на Турция заради сондажите край Кипър

Турция се противопоставя на едностранно проучване от Република Кипър и заявява, че кипърските турци имат права върху част от морските ресурси на острова. Освен това тя настоява, че турската република Северен Кипър - призната само от Анкара - сама има право да изследва целия остров.
БГНЕС