Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел определи като невъзможна евакуацията на всички афганистански сътрудници на западните страни преди 31 август. В интервю за Франс прес той изрази съжаление, че мерките за сигурност на САЩ на летището в Кабул затрудняват такава евакуация.

Американската администрация определи срок до 31 август за окончателно изтегляне на войските на САЩ от Афганистан и планира да евакуира над 30 000 американци и цивилни афганистанци.

Българите, евакуирани от Афганистан, вече са на родна земя

"Това е математически невъзможно", изтъкна Борел в интервюто, дадено по телефона.

"Доколкото знам, американците не са обявили, че ще останат след тази дата. Но те могат да си променят мнението", допълни той.

По думите му, проблемът е в достъпа до летището. "Мерките за контрол и безопасност на американците са много силни. Ние се оплакахме. Помолихме ги да проявят гъвкавост. Не успяваме да вкараме там нашите сътрудници", обясни Борел.

В опит да избягат от талибаните: Хиляди са се струпали около летището в Кабул

Само в представителството на ЕС в Кабул има около 400 афганистански сътрудници и техните семейства. Брюксел обеща да ги евакуира, но досега едва 150 от тях са стигнали до Испания.

Жозап Борел допълни, че в Кабул има две летища. Гражданското е в ръцете на талибаните и оттам няма полети. Американците контролират военното летище. Той уточни, че в днешния самолет до Мадрид една трета от пътниците са били американци.

По думите му, ако американците отпътуват, европейците нямат военния капацитет да се заемат с военното летище и неговата безопасност, така че талибаните ще го превземат.

Според Борел е необходимо да се разговаря с талибаните. "Ако искате да изведете персонала си, трябва да разговаряте с талибаните", обясни той.

Да се говори с тях не означава да бъдат признати, подчерта ръководителят на европейската дипломация.
БТА