Жозе Барозу: Свободата на медиите е свещен принцип в ЕС
Жозе Барозу: Свободата на медиите е свещен принцип в ЕС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Свободата на медиите е свещен принцип в Европейския съюз и ще обсъдя новия унгарски медиен закон, който поражда съмнения, с премиера Виктор Орбан при посещението на Европейската комисия в петък в Будапеща по случай унгарското председателство на съюза, заяви днес председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Европейската комисия поиска разяснения по този закон още на Коледа. Все пак проблемът е много сложен, в него се намесват юридически и политически процедури, и затова не мога кажа отсега какъв ще е резултатът от разговора ми с унгарския премиер, отбеляза той. По-рано днес говорител на Европейската комисия информира, че комисията е получила исканите от нея разяснения от Унгария за новия медиен закон. Сега юридическата служба на Европейската комисия анализира закона и тях и ще излезе със становище.

Говорителят не се ангажира със срок кога ще е готово становището, което според него трябва да е „желязно” и заяви, че ако има евентуално забавяне, то ще е заради обемистия закон, съдържащ 194 страници, отбелязва БТА. Това веднага породи въпроси не смята ли Европейската комисия да „пести” мнението си за закона, който предизвиква най-широки критики тук, докато продължава едва започналото шестмесечно унгарско председателство на ЕС.

Има лошо съвпадение между приемането на закона и началото на унгарското председателство. Вярно е, че този закон предизвиква напрежение сред медиите. Очаквам при предстоящото посещение на Европейската комисия в Будапеща проблемът да бъде обсъден, за да не стои дълго на дневен ред, след като Европейският съюз е изправен пред толкова други сериозни проблеми, каза говорителят.