/ IStock
Броят на починалите по света от усложнения, причинени от коронавируса, надхвърли един милион души, предаде ДПА, като се позава на данни, събрани от американски учени.

Смъртните случаи са общо 1 000 555, показват цифрите, огласени тази нощ от американския университет "Джонс Хопкинс", който черпи информация от федералните и местните власти, посочва ТАСС.

Потвърдените случаи на коронавирус в света от началото на пандемията са над 33,2 милиона, но заразените вероятно са повече, тъй като много от случаите не са били официално установени.

САЩ е страната с най-много починали и заразени - съответно 205 000 и над 7,1 милиона. Спрямо броя на жителите обаче, смъртните случаи в някои европейски страни са повече, отколкото в САЩ.

Според данните на университета в САЩ на 100 000 жители има около 63-ма починали, докато във Великобритания това число е малко по-голямо, а в Испания починалите са 67 на 100 000 души.

В Бразилия досега от усложнения в резултат на Ковид-19 са починали над 142 000 души, а в Индия - над 95 000.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отбеляза, че един милион смъртни случаи е умопомрачителна цифра. "Трябва да пазим всеки един живот. Можем да преодолеем това предизвикателство, но трябва да се поучим от грешките си. Отговорните управленски действия имат значение. Науката е от значение. Сътрудничеството е от значение, а дезинформацията убива", заяви той във видеообръщение.
БТА