Желю Желев получи орден от Македония
Желю Желев получи орден от Македония / снимка: БГНЕС

Македонските граждани никога няма да забравят подадената ръка от България. Преди 18 години личният ангажимент на тогавашния президент Желю Желев беше ключов за признаването на суверенитета и независимостта на Македония. Това заяви македонският президент Георге Иванов, след като връчи на бившият президент на България Желю Желев ордена "8-ми Септември", съобщи БГНЕС.

Георге Иванов нарече България „лидер в признаването на Република Македония". По думите той приема страната ни като искрен поддръжник, партньор и приятел. Иванов заяви също, че никоя медия не може да наруши връзките между двата народа, макар че има хора чийто виждания са блокирани от исторически предразсъдъци.

Желю Желев благодари за оказаната му чест. В речта си той се спря на някои исторически подробности, при които България е взела това трудно решение, в една сложна международна обстановка. На церемонията присъстваха бившият президент на Македония Киро Глигоров, председателят на парламента на Македония Трайко Веляновски, външният министър Антонио Милошоски, дипломати.

Награждаването на първия демократично избран президент на България предизвика изключителен интерес от страна македонските медии. България първа призна независимостта на Република Македония след разпадането на бившата Югославска федерация. Благодарение на усилията на първия демократично избран президент страни като Турция и Русия също признаха независимостта на нашата западна съседка. Желю Желев бе държавен глава от 1992 до 1997 г.