/ iStock/Getty Images
Температурите се повишиха с 10 градуса по Целзий над средните през юни в голяма част от Сибир, където почвата е вечно замръзнала, с последния месец белязан от адска жега като най-топлия юни в световен мащаб, съобщи мрежата за наблюдение на климата на Европейския съюз.

Арктически часови температурен рекорд за месеца - 37 градуса по Целзий - беше поставен на 21 юни край Верхоянск в Североизточна Русия, където метеорологичната станция регистрира 38 грас.дуса по Целзий, съобщи Службата за изменение на климата Коперник (C3S).

Часовият рекорд - средно за 60 минути - беше с един до две градуса над регистрираните преди това арктически максимуми през 1969 и 1973 година.
Топлото време в големи участъци от Сибир от януари, в комбинация с ниска почвена влажност, допринесоха за възраждането на горските пожари, които опустошиха региона миналото лято, съобщи C3S.

И броят, и интензитетът на пожарите в Сибир и части от Аляска са се увеличили от средата на юни, което води до най-високите въглеродни емисии за месеца - 59 милиона тона CO2 - откакто започват рекордите през 2003 г.

"Миналата година вече беше доста необичайно и рекордно откъм пожари лято в Арктическия кръг", казва Марк Парингтън, старши учен в Службата за наблюдение на атмосферата Коперник на ЕС (CAMS), предупреждавайки за "интензивна активност" през следващите седмици.

В световен мащаб юни 2020 г. беше с повече от половин градус по Целзий по-топъл от средното в периода 1981-2010 г. за същия месец и наравно с юни 2019 г. като най-топлия регистриран досега.

Сибир и Арктическият кръг са предразположени към големи годишни температурни колебания, но постоянството на тазгодишното топло време е много необичайно, заяви директорът на C3S Карло Буонтемпо.

Въглеродна бомба за вечната замръзналост

"Тревожното е, че Арктика се затопля по-бързо от останалия свят", каза той в изявление.

В Арктическия регион средните температури са се повишили с повече от два градуса по Целзий от средата на 19 век, двойно повече от средната стойност в света.

Въпреки по-ниските от средните температури в западните части, целият Сибир - по-голям от Съединените щати и Мексико заедно - беше над 5°С над нормата за юни.

Омекването на някога твърдата вечна замръзнала почва - простираща се в Сибир, Аляска и Северна Канада – променя условията на живот на местните жители и заплашва промишлената инфраструктура, особено в Русия.

Масов разлив на дизелово гориво в близост до град Норилск, Русия, се стигна, когато в края на май резервоар на електроцентрала, построена на здапочнала да се топи вечно завръзнала почва, се срина.

"Широкото размразяване на вечно замръзналата земя се предвижда за този век", се казва миналата година в доклад на научната група на ООН за климата, IPCC.

"По-голямата част от арктическата инфраструктура е разположена в региони, където се очаква да се засили затоплянето на вечно замръзналата почва до средата на века."

Почвите в района на вечна замръзване в Русия, Аляска и Канада държат два пъти повече въглерод - най-вече под формата на метан и CO2 - в сравнение с атмосферата, над 1,4 трилиона тона.

Един тон въглерод е еквивалентен на 3,65 тона въглероден диоксид.
БГНЕС