Земята е в условия на магнитна буря
Земята е в условия на магнитна буря / снимка: Gulliver/Getty Images

Индексът на геомагнитните смущения достигна 5 - минималното равнище, което се смята за „буря”, съобщи руската агенция РИА „Новости”, като се позова на Института за приложна физика. Българската академия на науките също съобщи за засилена геомагнитна активност. Възможна причина за смущенията е изхвърлянето на плазма от Слънцето след рентгеновото изригване от клас М1.3 в сряда.

Според изчисленията на учените облакът от заредени частици трябваше да достигне Земята именно в периода 7-8 юни. Източникът на изригването е в зоната, от която потокът от протони може да достигне до нашата планета.

Според експертите равнището на смущенията няма да е висок. В средата на май нашата звезда прекъсна дълъг период на затишие със серия свръхмощни рентгенови избухвания от клас X, каквито нямаше от октомври 2012 г. Но това не доведе до магнитни смущения, защото източникът не беше в позиция, наричана „геоефективна”, от която до Земята достигат активните частици, посочва БГНЕС.

Според Българската академия на науките (БАН) индексът на геомагнитната активност (Кр) към полунощ се увеличава над 4 и тя е смутена, но все още няма показани стойности над 5, което означава магнитна буря.