Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че украинското знаме ще бъде издигнато отново в окупирания от Русия Крим и това ще възстанови европейските ценности на полуострова и ще сложи край на религиозното и етническото преследване, съобщи ХИНА.

Зеленски говори по видеовръзка пред първата парламентарна среща на върха на Международната кримска платформа, която се провежда в хърватската столица.

Украинският президент заяви, че Русия, която незаконно анексира Крим през 2014 г., е разрушила икономическите перспективи на полуострова и провежда етнически и религиозно мотивирани репресии там. „Въпреки това украинското знаме ще бъде издигнато в Крим отново. Крим ще бъде освободен и само тогава светът ще усети, че войната е свършила, и само тогава хората ще могат да се чувстват отново в безопасност“, каза президентът на Украйна“.

„Нашето сътрудничество може да промени ситуацията. Издигането на украинския флаг отново в Крим означава възстановяването на европейските норми, които вие имате във вашите страни: сигурност, държава на благоденствието, култура, образование“, посочи Зеленски.

Той допълни, че в борбата срещу руския агресор страната му се нуждае от военна и финансова подкрепа, както и от санкции срещу Русия. Той подчерта, че след началото на инвазията светът се е превърнал в по-жестоко място, в което Русия може да предизвика глад, като възпрепятства свободното корабоплаване и спира износа.

Международната кримска платформа беше официално открита на учредително събрание в Киев на 23 август 2021 г., където беше приета и съвместна декларация. Тогава в срещата участваха 47 държавни представители на ниво президенти, правителствени ръководители, председатели на парламенти и министри от страни-членки на ЕС, НАТО, Съвета на Европа, Г-7 и др.

В днешната среща в Загреб участват 53 делегации от 42 страни, включително председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси.