Заседава Съветът по общи въпроси и външни отношения на ЕС
Заседава Съветът по общи въпроси и външни отношения на ЕС / снимка: БГНЕС
В Люксембург заседава Съветът по общи въпроси и външни отношения на Европейския съюз с участието на министрите на външните работи на Съюза. България ще бъде представена от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин.

В дневния ред са включени редица точки – обсъждане на "ревизирания договор", който трябва да замени предложения проект за "конституция" на Европейския съюз, създаване на система за бързо реагиране в Съюза при големи природни бедствия като пожарите в Гърция това лято, отношенията със страни като Мианма, Иран, развитието на отношенията с Либия, политиката на Съюза в горещи точки на света, включително в Близкия Изток.

Една от точките е пряко свързана с България – подписването на Споразумение за стабилизиране и асоцииране между Европейския съюз и Черна гора. Такива споразумения ще бъдат подписани с още няколко държави от Западните Балкани, сред тях Сърбия и Македония.

В превода на споразумението с Черна гора на български наименованието на еврото е записано като "еуро" – нещо, което България не приема. Това предизвика тревога в ротационното португалско председателство на Европейския съюз, което, както и други държави от Съюза, не искаха подписването на споразумението да се отлага или проваля. Започнаха дълги и трудни преговори между председателството и български представители, на които късно вечерта миналия петък бе постигнат компромис.

Според този компромис България приема по изключение да подпише споразумението с Черна гора, като "евро" в него е изписано със знака на валутата евро "EUR". Страната ни се съгласи с това, за да не се окаже пречка по пътя на Черна гора към Европейския съюз.

Срещу тази отстъпка от българска страна португалското председателство на Европейския съюз се ангажира да подготви декларация по въпроса. Декларацията трябва да бъде обсъдена тази сутрин в Люксембург от постоянните представители на страните в Европейския съюз, а след това представена за одобрение от външните министри. В документа за пръв път ще се посочи черно на бяло, че заради изписването на еврото на кирилица между България и Европейския съюз има проблем и че този проблем трябва бързо да намери решение. /БTA/