/ БГНЕС

Позитивни на коронавирус медицински сестри се извикват на работа в болници в Нов Южен Уелс - в нарушение на здравните протоколи на щата - тъй като управителите на болници прибягват до отчаяни мерки, за да осигурят персонал в заведенията, които се гърчат под въздействието на епидемията от Омикрон.

С „Гардиън“ от Австралия се свързаха множество медицински сестри, работещи в няколко болници в щата, които са разтревожени, че работят заедно с ковидопозитивни колеги, докато 2500 здравни работници са в изолация в Нов Южен Уелс.

Австралия посрещна Коледа с рекорден брой случаи на COVID-19

Държавните болници обхващат три местни здравни района в Нов Южен Уелс и включват големи болници в Сидни и по-малки регионални заведения.

Всички медицински сестри казват, че през последните дни са получили неофициално устно разрешение от своите болници положителните на COVID медицински сестри да прекъснат задължителната изолация и да работят, при условие че са безсимптомни и носят лични предпазни средства. Въпреки това някои от тях твърдят, че са виждали в отделенията сестри, положителни за коронавирус, с очевидни симптоми като кашлица и кихане.

В една от болниците в Сидни позитивните медицински сестри са били ограничени да работят в COVID-отделения. В други болници обаче медицинските сестри заявиха, че са лекували пациенти, които не са с коронавирус, както и са взаимодействали с COVID-негативен персонал.

"Бог да помогне на всеки пациент, който не е носител на COVID-19, в болница в момента", казва една от медицинските сестри.

Meдиците поискаха имената и работодателите им да останат поверителни, за да се избегне идентифицирането им.

Откриха подвид на варианта Омикрон в Австралия

Разкритието идва дни след като стана ясно, че държавните болници в Нов Южен Уелс, в които има критичен недостиг на персонал, планират да вземат медицински сестри от чужбина.

Отчаяните опити да се вземат нещата под контрол включват също така управители, които молят местния персонал да отмени отпуските си и предлагат дневни стимули от 250 долара. Болница дори предлага на медицинските сестри 823 долара седмично към заплатата им, за да работят през януари.

БГНЕС