/ ThinkStock/Getty Images
Затягането на ограниченията в Португалия, въведени в опит да се овладее разпространяването на новия коронавирус, прави невъзможна вечерята в обичайно време: през уикендите всички ресторанти в страната са длъжни да затварят в 13:00 часа. Но ресторантьорите търсят нестандартни решения в опит да запазят бизнеса си и от рано сутринта предлагат на посетителите обeди и вечери заедно със силни алкохолни напитки, съобщава Euronews.

„В 9:30 часа в неделя сутринта посетителите започват да пристигат в ресторант Taberna Calhau с красива гледка към замъка Лисабон. Но вместо закуска ще им бъде сервиран обяд от собственика и готвача Леополд Калхау“, отбелязва медията в репортажа си.

„Вдъхнових се от стара португалска традиция. Подобна съществува в Африка, нарича се мата бичо, което означава „да пиеш нещо, докато постиш“.

В селата Потругал в района на Алентежу това е „пожарна вода“, силна напитка, направена от тръстикова меласа. Въз основа на това създадохме меню и го нарекохме обяд, защото 80 процента от приходите ни идват тъкмо от обяда“, разказва готвачът.

Калау е от Алентежу и все още си спомня как дядо му започва почивния си ден с мата бичо - обилно ястие, поръсено със силни напитки.

„За мен това е първото подобно преживяване: за първи път пия алкохол сутрин, а не преди обяд. Всичко това е напълно ново за мен!“, признава един от посетителите на ресторанта.
Агенция "Фокус"