/ БГНЕС
Стотици индийски сикхи започнаха да прекосяват границата с Пакистан през т.нар. Картарпурски коридор, създаден за свързване на сикхските светини в Индия и Пакистан, за да посетят едно от най-светите места на религията им в Пакистан, предадоха Франс прес и ТАСС.

БГНЕС

Отварянето на коридора ще позволи на хиляди сикхи да участват без пакистанска виза в честванията на 550-ата годишнина от раждането на основателя на религията им Гуру Нанак (1469-1539 г.). Гробницата му се намира в пакистанското градче Картарпур на 4 км от границата.

БГНЕС

Коридорът беше открит днес от индийския премиер Нарендра Моди, който благодари на пакистанския премиер Имран Хан за сътрудничеството му.

"Благодаря на Имран Хан за проявеното разбиране към чувствата на индийците и за сътрудничеството му. Отварянето на Картарпурския коридор преди 550-ата годишнина на Гуру Нанак ни изпълни с радост", каза Моди и приветства отправилите се по коридора първи 500 сикхски поклонници.

БГНЕС

Сред първите преминали по коридора беше бившият индийски премиер Манмохан Сингх. "Това е важен момент. Надявам се отношенията между Пакистан и Индия да се подобрят след отварянето на Картарпурския коридор", каза той.

БГНЕС

Смята се, че в света има около 30 милиона сикхи. От тях няколко милиона живеят в Индия, а около 20 000 - в Пакистан.

Досега Картарпур беше труднодостъпен за индийските сикхи, които като повечето им сънародници са подложени на визови ограничения заради геополитическите напрежения между Индия и Пакистан.
БТА