Джо Байдън получава поздравления от цял свят като 46-ти президент, но Тръмп не признава победата му
Джо Байдън получава поздравления от цял свят като 46-ти президент, но Тръмп не признава победата му / getty images
Избраният за президент на САЩ Джо Байдън обяви първите си назначения. Той избра дългогодишния дипломат и служител в сферата на националната сигурност Антъни Блинкън за държавен секретар, заяви днес екипът на Байдън, отговарящ за политически преход, предадоха световните агенции.

Той е ветеран в американската дипломация и е на 58 години. Кариерата си в Държавния департамент започва при президента Бил Клинтън. Освен че е служил на двама президенти демократи, е бил и дълго време сътрудник в сенатската комисия по външни отношения. В последно време беше част от предизборната кампания на Байдън.



Амбициите са му да върне американската външна политика към стандартите отпреди Тръмп и да я направи по-предвидима. Според Блинкън разпадането на силните приятелски съюзи на САЩ с други страни при Тръмп са помогнали на стратегическия конкурент на САЩ - Китай. Блинкън освен това смята, че отслабването на американската демокрация е навредило на аргументите на САЩ, че техният модел е по-добър от този на авторитаризма на Пекин.

За Блинкън се знае, че е учил в училище в Париж и говори френски. Майка му - Джудит Пизар, е ръководила години наред Американския център в Париж. Баща му е бизнесмен. Завършва Харвардския университет. Първо се посвещава на правото, после на политиката. Признава, че е бил силно повлиян от историята на пастрока си Самюел Пизар, който е един от най-младите оцелели от нацистките концентрационни лагери Аушвиц и Дахау, предаде Франс прес.

Блинкен свири и джаз, а после става страстен почитател на рока, на Пинк Флойд и на Бийтълс. Свири на китара в група в родината си, която изпълнява парчета на Бийтълс.
 

По време на пандмията той композира свои рок балади, които изпълнява с гласа си на тенор и които могат да се чуят в платформата Спотифай.

Бившият държавен секретар Джон Кери ще бъде специален пратеник на американския президент по въпросите на климата и член на Националния съвет за сигурност. Байдън планира да върне САЩ в Парижкото споразумение за климата. Кери е бивш сенатори от Масачузетс и държавен секретар във втората администрация на Обама. Той помогна за договарянето на Парижката сделка за климата, припомня Ройтерс.

Засега екипът на Байдън дава малко подробности в какво ще се изразява новия пост на Кери, но медиите вече го кръстиха "климатичен цар".

Линда Томас-Грийнфийлд ще бъде назначена за постоянен представител на САЩ в ООН, а Аврил Хейнс ще бъде новият директор на националното разузнаване и първата жена на този пост.
 

Томас-Грийнфийлд е афроамериканка, която е започнала работа в системата на Държавния департамент преди повече от три десетилетия, когато черните жени са били рядкост в американския дипломатически корпус, отбелязва АП. Нейният опит я поставя в добра позиция, за да изпълни целта на Байдън да върне САЩ към ролята им на водеща сила в ООН след четири години на една администрация, пренебрегвала мултилатерализма и международните организации.

"Майка ми ме научи да ръководя със силата на любезността и на състраданието, за да направя света едно по-добро място", написа в Туитър Линда Томас-Грийнфийлд, след като стана ясно какъв пост ще заема.

Хейнс пък е била заместник-съветник по националната сигурност при Обама и първата жена заместник-директор на ЦРУ, припомня Ройтерс. Сега тя е номинирана да оглави един пост, създаден след атентатите от 11 септември 2001 г., за да координира работата на 17-те американски разузнавателни агенции.
 

Хейнс е опитна джудистка и пилот на малък самолет. Описват я като много способна. По време на администрацията на Обама тя повлия на решението да САЩ да увеличат приема на бежанци в момент, в който сирийската война освободи поток от бежанци.

Роденият в Куба Алехандро Майоркас ще бъде назначен за министър на вътрешната сигурност и ще бъде първият човек на тази длъжност от латиноамерикански произход, както и първият имигрант, заемащ поста. При управлението на Обама той беше начело на Службите по гражданство и имиграция и оглави прилагането на програмата срещу експулсирането на мигрантите, пристигнали незаконно в САЩ като деца. Тази програма обаче породи доста критики сред републиканците.
 

Майоркас днес навършва 61 години, роден е в Хавана, дошъл е в САЩ на една годинка със семейството си - политически бежанци, припомнят Ройтерс и АП. Баща му е кубински еврейн, а майка му е румънска еврейка, потърсила убежище в Куба, посочва Франс прес. При Обама е бил заместник-министър на вътрешната сигурност, допълват Ройтерс и АП.

Джейк Съливан ще бъде съветник по въпросите на националната сигурност. Той беше съветник по националната сигурност на Байдън, когато той беше вицепрезидент на Барак Обама, припомня Ройтерс. Работил е и като заместник-началник на канцеларията на държавния секретар Хилари Клинтън.

За министър на отбраната е сочена Мишел Флорной. Тя би била първата жена начело на Пентагона и е заемала водещи постове в министерството на отбраната при администрациите на Клинтън и Обама. Съветвала е и Байдън по въпросите на отбраната и е основала заедно с Блинкън консултантска фирма.
 

За министър на отбраната би могла да бъде избрана и Тами Дъкуорт - сенаторка от Илинойс, изгубила двата си крака, когато хеликоптерът й попаднал под обстрел в Ирак, където тя служеше в американските сили през 2004 г. Ако бъде избрана за поста, тя би била първи министър от тайландско-американски произход. Дъкуорт дълго време беше сочена за евентуален кандидат за вицепрезидент на Байдън, но накрая той се спря на Камала Харис.

За поста министър на правосъдието се споменава името на Сали Йейтс - бивш заместник-главен прокурор и бивш главен прокурор за кратко в началото на мандата на Тръмп, който в крайна сметка я уволни за неподчинение, защото отказа да защити ограниченията за пътуване, въведени за гражданите на няколко мюсюлмански държави.
 

Дъг Джоунс - бивш федерален прокурор с силни постижения в областта на гражданските права и сенатор от 2017 г., също е сочен за кандидат за поста на министър на правосъдието.

Байдън предвижда да назначи за министър на финансите бившата шефка на американската централна банка Джанет Йелън, съобщават източници, близки до избрания президент, предадоха световните агенции.

Йелън беше първата жена начело на Управлението за федерален резерв в периода 2014 г. - 2018 г. и също така реномиран икономист. Ако номинацията й бъде потвърдена от Сената на Конгреса, тя ще стане първата жена на поста на министър на финансите на САЩ.

Йелън неотдавна се обяви за повече отпуснати от Конгреса средства за борба с безработицата и за задържане на повърхността на малките компании в кризата.

Всички номинации на Байдън трябва да минат през одобрение на Сената, където обаче демократите нямат мнозинство.

Източник: БТА